Недбалість, системні порушення, низький рівень підготовки: ДБР завершили розслідування катастрофи АН-26

Підозрюваними в авіакатастрофі є шестеро військовослужбовців високого рангу

Слідчі ДБР завершили досудове розслідування щодо обставин та причин авіакатастрофи літака АН-26 під Чугуєвом. Про це повідомили у пресслужбі Офісу Генерального прокурора.

Підозрюваними у падінні літака та загибелі 26 військових, в тому числі курсантів, є шестеро високопосадовців Збройних сил. Серед них - Командувач Повітряних ЗС України, два заступники та сам командир військової частини А4104, керівник польотами аеродрому "Чугуїв", виконувач обов'язків керівника ХНУ Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба.

Їх звинувачують у недотриманні заходів безпеки польотів, за які вони несли відповідальність, не забезпечення правил проведення та підготовки польотів, у військовій недбалості.

Під час розслідування було виявлено, що відповідальними військовослужбовцями  було неналежно підготовано документи про експлуатацію літака та підготовку курсантів. Також було виявлено недостатній рівень підготовки пілотів-інструкторів, самого навчання курсантів та вивчення і дотримання заходів безпеки під час польоту.

Окрім цього, розслідування виявило, що у літаку на момент катастрофи перебували військові, які не мали там бути, а політ був дозволений з порушенням правил експлуатації АН-26.

Розслідування виявило безліч системних порушень, починаючи від підготовки до польотів, закінчуючи самою кризовою ситуацією. За висновками слідчих, керівництво не вжило жодних заходів, аби уникнути трагедії.

Кримінальне провадження, розроблене у результаті досудового розслідування, складається з 60 томів. Після ознайомлення з ними підозрюваних, матеріали будуть направлені на розгляд у суді.

Нагадаємо, 25 вересня 2020 року у районі Чугуєва розбився військово-транспортний літак АН-26. На його борту було 27 осіб, 26 з них загинули. Літак здійснював навчально-тренувальний політ.

"Коментарі" розповідали, що основними причинами падіння літака стало виконання 6 польотів поспіль та відмова системи управління двигуна.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися