Ціна скорботи: скільки коштують похорони в Харкові

У Харкові питаннями похорону займається понад 500 приватних компаній

За даними Головного управління статистики в Харківській області, в 2019 році в Харкові померли близько 40 тисяч осіб. Вартість ритуальних послуг не дешева, і залежить від варіанту поховання: кремація, захоронення в окрему могилу або поруч з родичами. "Коментарі. Харків" дізналися скільки, щонайменше, коштуватиме поховання померлого в Харкові.

У Харкові питаннями похорону займається комунальне підприємство "Ритуал", організація "Ритуальний помічник" і ще понад 500 приватних компаній. Варто відзначити, що ритуальні бюро надають повний спектр послуг ― від продажу вінків і поминальних обідів до надання спеціальних холодильних камер для зберігання тіл і катафалків для транспортування.

Вартість поховання на міських кладовищах

Так, на міському кладовищі №18 (Безлюдівську кладовище) вартість похорону обійдеться не менше 12 тис. гривень - таку вартість називають як  в "Ритуальному помічнику", так і в КП "Ритуал". Відзначається, що за таку суму надається: місце на цвинтарі, хрест, труна, подушка, та інші необхідні для проведення ритуалу поховання речі. У суму також входить катафалк для доставки труни до могили і відспівування покійного батюшкою.

А ось мінімальна вартість кремації — 8900 гривень, зазначили в організації "Ритуальний помічник".

КП "Ритуал" також надає варіанти кремації і подальшого поховання в окрему могилу або поруч з родичами. Кремація з урною починається від 2300 гривень, сума може доходити до 5 тис. гривень.

Ціни на поховання в передмісті

Примітно, що співробітники "Ритуального помічника" і КП "Ритуал" одноголосні - "чим далі від міста, тим дешевше за місце на цвинтарі".

До речі, ціна на приміських кладовищах стартує від 2 тис. гривень. Ближче до міста – 5 тисяч гривень, а ось в Люботині можна придбати місце на кладовищі за 2 тисячі гривень. За кремацію з урною і похованням в області можна вкластися в суму від 2,3 до 5 тисяч гривень, зазначили в КП "Ритуал". Мінімальна вартість похорону на цвинтарі передмістя, звернувшись в організацію "Ритуальний помічник", обійдеться родині покійного в 6900 грн.

Що робити, якщо у родичів немає грошей

Як не дивно, в Харкові є варіант безкоштовного поховання. Так, у разі, якщо у родичів немає грошей на похорон, необхідно написати заяву і поховання оплатить держава. Однак родині покійного доведеться чекати 2-3 тижні і держчиновники самі виберуть варіант поховання – кремація або поховання в труні.

У середньому, ритуальні бюро в Харкові надають послуги на похорон не менше ніж за 10 тис. гривень. Варіанти поховання в передмісті і області обійдуться дешевше - від 2 тис. гривень. Кремація з урною і похованням обійдеться в Харкові і області від 2,3 до 7 тис. гривень.

Читайте також: У ювенальній превенції УПД ГУНП в Харківській області розповіли, що дитячих суїцидів на Харківщині в 2019 році стало більше, ніж у 2018.




Джерело: comments.ua

Василий

8 червня 2021, 09:26

Это где такие цены? в 12 000грн. и место и гроб и катафалк, батюшка и еще что надо для похорон? может 12 000 у.е? 2019год. - 500 у.е место, гроб не самый идеальный примерно 3000грн., катафалк- 2500-3000 и это ограничены по времени (было много людей. не успевали во дворе и попрощаться многие, одеть. гримм, подушка. крест. и другие мелочи 5000, батюшка 500. 25000 грн. в самом бедном варианте от 20000 с местом. осенью 20года место 1000 у.е на самом отшибе

Алексей

23 квітня 2021, 17:46

На 2021 год, в связи с эпидемией Ковида, люди умирают, а ритуалы и кладбища косят бабло в утроенном размере . Итак на 2021 год похоронить человека стоит: отдать в Ритуале около 25 тыс. грн -2 тыс. А вот на самом кладбище, "средняя "могила на одного где-то обойдется еще 1 тыс.у.е. (именно в у.е., там так и называют сумму в $)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися