Річка Уди стане чистішою: Темнівська колонія більше не скидатиме туди нечистоти

Поки що Темнівська колонія шукає шляхи вирішення проблеми та вивозить стоки автотранспортом

У Харківській обласній раді обговорили проблему забруднення стоками річки Уди. Для обговорення питання екології зібралися депутати та заступник голови Харківської обласної ради Альберт Кононенко. На засіданні 3 серпня розглядали нагальні питання щодо забруднення водойми. Про це повідомляють у прес-службі Харківської обласної ради.

Раніше стало відомо, що у річку скидаються каналізаційні стоки з Державної установи "Темнівська виправна колонія (№100)". Наразі ж за словами заступника начальника Північно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації Міністерства юстиції України Руслана Гаврикова, скид нечистот припинили. Відомо, що річку обстежували вниз за течією 16 липня. За словами Руслана Гаврикова пластику у воді не виявили, а це означає, що стоки не зливають.

На території колонії встановили місця збору каналізаційних стоків загальним об'ємом 498 метрів кубічних. Нечистоти вивозяться щодня спеціалізованим автотранспортом.
Поки колонія намагається розв'язати питання очищення стоків або їх вивозу. А от очисні споруди на її території не знаходяться на балансі ані в колонії, ані в КП "Харківводоканал". Тому хто їх має реконструювати не зрозуміло, але на це потрібно щонайменше 20 мільйонів гривень, не враховуючи витрат на розробку документації.

Отже, поки що колонія буде вивозити стоки і якщо виділять із бюджетних коштів потрібну суму закупить асенізаторський автомобіль місткістю 10 метрів кубічних.
Під час засідання депутат обласної ради, секретар робочої групи Тетяна Столяренко запропонувала супутникове спостереження для виявлення екологічних проблем в області.

За словами начальника Регіонального офісу водних ресурсів в Харківській області Дениса Ткачова до проєкту нової профільної обласної програми треба включити й питання моніторингу стану водойм на території області. До того ж потрібно виділити кошти на дослідження стоків для успішної боротьби із забрудненням річок й озер.

Альберт Кононенко в свою чергу наголосив, що у екологічному фонді є кошти, але їх поки не витрачають, бо спочатку необхідно розробити дієві механізми вирішення екологічних проблем. Тільки після цього вкладати кошти у те, що буде дійсно працювати.

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", річку Уду екоактивісти очищали від сміття та пластику. Вивезли декілька тонн непотребу.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися