У Чугуєві захистять пам'ятники видатному земляку

Обидва пам'ятники Іллі Рєпіну вкриють захисними спорудами

У місті Чугуїв Харківської області у рамках музейного проєкту захистять пам’ятники видатному земляку Іллі Рєпіну. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Чугуївської МВА.

У рамках співпраці Художньо-меморіального музею Рєпіна з проєктом "Музей відкрито на ремонт" два пам'ятники видатному землякові будуть вкриті захисними спорудами.

"Цей від самого початку суто музейний проєкт під час війни опікується збереженням пам'яток та музейних фондів на прифронтових територіях від знищення російськими варварами. Наразі волонтери ремонтують пошкоджену покрівлю однієї з будівель музею-садиби Рєпіна, а також "вдягнули" в захисну споруду пам'ятник митцю, який на ній розташований. На черзі – пам'ятник Іллі Юхимовичу на вулиці Гвардійській роботи Манізера", - написали у Чугуївській МВА. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про укриття пам'ятника Пушкіну у Краснограді. У Красноградській міській раді зазначили, що досі не отримали відповіді від Міністерства культури та інформаційної політики щодо питання ліквідації пам'ятника Пушкіну. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію організації "Деколонізація. Україна". "Щодо ліквідації пам'ятника Пушкіну, згідно з листом № 05-25/1048 від 13.07.2023 року Департамент культури і туризму Харківської обласної військової адміністрації з метою належного виконання ст.15 Закону України "Про охорону культурної спадщини" і п. 4-6 Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" був надісланий лист щодо усунення з публічного простору двох пам'яток історії (Пам'ятник О.С. Пушкіну, охоронний №2422 та Могилу голови Костянтиноградського ревкому С.С. Щучки, охоронний № 1072), згідно цього листа Департаментом культури і туризму Харківської обласної військової адміністрації були надіслані пропозиції до Міністерства культури та інформаційної політики", – зазначили у відповіді міськради активістам. До того моменту Пушкіна заховали тканиною.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися