Що роблять з експонатами Харківського історичного музею

У Харківській області оцифрували вже понад 500 експонатів музейного фонду

Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова з липня цього року є учасником міжнародного проєкту Memory Savers. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

Заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська розповіла, що цей проєкт створено для оцифрування музейних колекцій. Також до роботи долучають студентів, аби музейники могли передати їм свій досвід.

Одним з важливих напрямків збереження культурної спадщини та формування історичної пам'яті, особливо в умовах війни є оцифрування музейних предметів. Віта Ковальська пояснила, що за час роботи проєкту в Харківській області оцифрували вже понад 500 експонатів музейного фонду, зокрема, предмети живопису, нумізматики та етнографії

Наступного року на базі закладу планують створити Центр цифрових технологій, що дасть змогу оцифровувати експонати й інших музеїв Харківщини.

Від міжнародних партнерів з Німеччини Харківський історичний музей отримав необхідну техніку для оцифрування: фотоапарат, фотобокс, ноутбук, сканер. До того ж фінансується навчання студентів і співробітників музею на цій техніці.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на деокупованих територіях Харківської області триває процес порятунку культурної спадщини Харківщини. Музейні експонати евакуюють далі від фронту, їх консервують і, за потреби, реставрують. 

Заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська розповіла, що одним із найцінніших експонатів, які виставлялися в Ізюмському краєзнавчому музеї до повномасштабного вторгнення ворога, було Напрестольне Євангеліє 1707 року. Старовинне видання подарував Ізюму гетьман Іван Мазепа. Цінність представляє як сам фоліант, так і оздоблений сріблом і позолотою оклад.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися