Російські терористи зробили Харківщину лідером: у чому саме

Все через постійні атаки країни-агресора

На Харківщині зафіксували найбільшу кількість пошкоджених та зруйнованих культурних пам'яток серед інших областей під час повномасштабної війни. Про це "Коментарі. Харків" повідомляють з посиланням на інформацію міністерства культури України.

Таких об'єктів у Харківській області 207. Серед пошкоджених пам'яток:

- 172 об'єкти — у Харківському районі;

- 14 — у Чугуївському;

- 14 — в Ізюмському;

- чотири — у Богодухівському; 

- дві — у Красноградському;

- одна — у Лозівському.

За даними Мінкульту, 10 з них — національного значення, 193 — місцевого, чотири — щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

55 культурних пам'яток Харківщини внесли до переліку ЮНЕСКО як пошкоджені та зруйновані під час повномасштабної війни. За даними Харківської ОВА, станом на 4 серпня таких у регіоні було 169.

Серед пошкоджених пам'яток є чотири музеї, зокрема Музей Сковороди та Куп'янській краєзнавчий музей, Харківський театр опери та балету. Також пошкоджені 18 історичних будівель, серед яких харківський будинок "Слово".

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про долю експонатів Харківського історичного музеюХарківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова з липня цього року є учасником міжнародного проєкту Memory Savers. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА. Заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська розповіла, що цей проєкт створено для оцифрування музейних колекцій. Також до роботи долучають студентів, аби музейники могли передати їм свій досвід. Одним з важливих напрямків збереження культурної спадщини та формування історичної пам'яті, особливо в умовах війни є оцифрування музейних предметів. Віта Ковальська пояснила, що за час роботи проєкту в Харківській області оцифрували вже понад 500 експонатів музейного фонду, зокрема, предмети живопису, нумізматики та етнографії.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися