У Харківській області майже половина води з джерел не підпадає під санітарні норми

У Харкові досліджено 27 проб води з каптажів

У воді з нецентралізованих джерел знайшли перевищення вмісту нітратів, аміаку, сульфатів і хлоридів. Про це повідомляє Державна установа "Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" на своєму сайті.

За перше півріччя в Харкові та області за санітарно-хімічними показниками досліджували 1350 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 43,9% не відповідали вимогам. В досліджених пробах знайшли перевищення нормативних показників по загальній жорсткості, каламутності, вмісту нітратів, аміаку, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза.

"Основним із проблемних питань залишається перевищення вмісту нітратів у воді джерел нецентралізованого водопостачання, є одним з основних факторів, який негативно впливає на стан здоров'я населення, особливо дітей", - розповіли фахівці.

Так, за шість місяців 2020 у воді колодязів, яку п'ють діти у віці до трьох років, кратність перевищення вмісту нітратів у 2,5 ГДК виявлено у Дергачівському, Красноградському, Краснокутському, Великобурлуцькому, Куп'янському, Харківському, Кегичівському, Вовчанському, Первомайському районах; перевищення до 5,0 ГДК - у Золочівському, Чугуївському, Сахновщинському, Барвінківському, Дворічанському районах; перевищення до 10,0 ГДК - в Шевченківському, Лозівському, Близнюківському, Ізюмському, Балаклійському, Валківському районах і до 12,6 ГДК - у Нововодолазькому районі та Люботині.

Перевищення ГДК нітратів знайшли у 35,9% досліджених проб води з криниць. Продовжують реєструвати отруєння дітей нітратами. У 2020 році зареєстровано три випадки водно-нітратної метгемоглобінемії.

За мікробіологічними показниками досліджено 591 проба води з колодязів та каптажів, з них 37,4% проб не відповідають нормативам.

У Харкові досліджено 27 проб води з каптажів. Протягом шести місяців у воді з чотирьох джерел знаходили відхилення від норм за мікробіологічними показниками (парк "Юність", "Петренки - 1", "Петренки - 3", по вул. Бучми (права сторона). Вода з джерела у парку "Юність" не відповідала нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками - встановлено перевищення вмісту нітратів та загальної жорсткості.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, харків'яни активно скаржилися в мережі запах диму і смогу, який навис над містом, а також за його межами. За даними порталу Всесвітнього індексу якості повітря, в районі вулиці Пушкінській, Алчевських, Гвардійців Широнінців, проспекту Науки, провулка Аптекарського і Григорівського шосе зафіксований "нездоровий" індекс якості повітря, рівний 163 PM. Водночас у провулку Квітковому цей показник становить 198 PM.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися