"Стоп театральний геноцид": акторам платять по 1000 гривень, хоча Айна Тимчук стверджує, що 16 500

Актори вже майже рік не отримують своїх надбавок та, навіть, повної зарплати, вони обіцяють вийти на протест до ХОДА, якщо ситуація не зміниться

Актор Володимир Шапошников звернувся до губернатора Айни Тимчук із вимогою перестати принижувати акторів і почати нарешті платити їм заробітну плату. Відео звернення з'явилося у телеграм-каналі "Труха".

Актори театрів отримують зарплату по 1000-1500 грн на місяць вже майже рік, хоча губернатор Харківської області Айна Тимчук стверджує, що середня заробітна плата в театрі - 16 500 гривень.

Акторська спільнота спочатку обурилася кількістю грошей, які в облраді виділили на фінансування театрів: 54 мільйони гривень проти тогорічних 133 мільйонів. Після цього Айна Тимчук у коментарі заявила, що наразі середня заробітна плата в театрі складає 16 500 гривень.

Актори кажуть, що такої зарплати ніколи не бачили, а останнім часом взагалі отримують по 1000-1500 гривень на місяць.

Через карантинні обмеження виплати значно зменшилися, і хоча за українським законодавством, їм мають платити щомісяця 100% надбавку, жодного разу такої виплати не було.

За словами актора лялькового театру Володимира Шапошникова, в усіх інших регіонах його колеги отримують ці доплати. Але не на Харківщині.

"Це триває не перший місяць, ми набрали кредитів. Нам телефонують колектори і погрожують, вони кажуть, "йдіть працювати, йдіть в АТО". Вибачте, я отримав професію,  я хочу працювати за своєю професією. Забезпечте мене, забезпечте молодь. Чому я повинен спілкуватися з колекторами? Давайте ми будемо направляти їх до облради, нехай вони спілкуються з вами. Чому ми маємо виживати і брати кредити? Чому?", - звернувся Володимир до Айни Тимчук.

За його словами, озвучені Тимчук 16 500 гривень, вони могли б отримувати хіба якщо їм платили б належну 100% надбавку, адже зараз за тарифом, з врахуванням 30% надбавки за академічність та стаж, максимальна зарплата складає 8 913 гривень.

У Департаменті культури та туризму пообіцяли незабаром розібратися з цифрами і звернулися з цим питанням до Департаменту фінансів за роз'ясненням. Також Департамент розіслав в театри листа, у якому вимагає видати людям зарплати лише в межах обов'язкових виплат та "оптимізувати" штатний розклад, тобто провести "скорочення". Також у листі йдеться про необхідність проведення та надання відповіді про калькуляції необхідних мінімальних видатків та розрахунок вартості квитків.

Усе це, разом з виплатою заробітної плати театри мають здійснити до 19 березня.

picture

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що в облраді не проголосували за продовження контракту з директором театру ім. Пушкіна, який протягом останній п'яти років зробив величезний внесок у розвиток закладу.




Джерело: https://t.me/truexanews
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися