"Де мої 16,5 тищ?": харьківські актори вийшли на протест до ХОДА і записали кліп (відео)

Театрали вийшли на протест і вимагають заплатити їм належну за законодавством заробітну плату

Актори Харківських театрів та закладів культури написали відкритого листа до Міністра культури та інформаційної політики України через заяви губернатора Айни Тимчук щодо середньої зарплати театралів та через відсутність належної за законодавством оплати їхньої праці. Текст звернення оприлюднив у Facebook актор Харківського театру ляльок ім. В.А. Афанасьєва Михайло Озеров.

"Просимо звернути Вашу увагу на той кричущий факт, що театри Харкова, які підпорядковані обласній державній адміністрації, та фінансуються із бюджету області, потерпають від катастрофічного недофінансування! На останній сесії обласної ради суму коштів, що виділяються театрам, народні обранці скоротили більш, ніж удвічі - в минулому році виділили 133 мільйони гривень, а в цьому - 54", - зауважують театрали.

У листі йдеться, що вже два місяці творчі колективи та працівники театрів не отримують заробітну плату. Востаннє, кажуть вони, гроші надходили на початку лютого та не у повному обсязі.

"Ми на межі катастрофи! Акторам та артистам немає чим сплачувати комунальні послуги та кредити! Скоро не буде за що купувати їжу! Ми змушені будемо або загинути від голоду, або шукати собі іншу роботу, хоча ми чесно отримали свої професії та тішили своєю творчістю глядачів не лише у Харкові, а й по всьому світу, отримуючи за це середню зарплату у розмірі трохи більше 6 тисяч гривень!", - наголошують актори.

Театрали висунули вимоги, посилаючись на українське законодавство щодо своєчасної оплати їхньої праці та виплати належних надбавок за вислугу, сумлінну працю та інші заслуги.

"Сподіваємося, що Ви почуєте наш крик відчаю, адже без допомоги з боку керівників країни Харків, а за ним і вся Україна, може залишитися без театрів, які є носієм культури та хранителями нашої культурної спадщини!", - закликали театрали міністра.

Листа підписали близько 150 акторів та працівників різних театрів та закладів культури Харкова.

Окрім цього актори театру ляльок ім. В.А. Афанасьєва записали кліп-звернення до Айни Тимчук із риторичним питанням: "Айна, де мої 16,5 тищ?", та створили вірусний флешмоб у соцмережах з хештегом #тидищ.

Нагадаємо, раніше Харківська облрада затвердила фінансування закладів культури області у розмірі 54 мільйонів на рік, що у 3 рази менше, ніж минулого року. Коментуючи ситуацію губернатор Айна Тимчук заявила, що зараз середня зарплата у театралів Харкова складає 16,5 тисяч гривень. Ця заява обурила працівників закладів культури, адже з усіма надбавками максимальна зарплата, яку вони отримували за весь час не перевищувала 8,5 тисяч гривень.

"Коментарі" повідомляли, що до театрів із ХОДА надіслали офіційного листа з вимогою скоротити штати та зробити перерахунки щодо можливостей самостійного фінансування театрами самих себе за рахунок продажу квитків та додаткової економії.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися