Харківський ветеринар розповів, чи можна заразитися коронавірусом від домашніх тварин

Ветеринар закликав не відмовлятися від своїх домашніх улюбленців через непідтверджені факти

Днями відомий харківський ветеринар Антон Орленко пояснив, чи можуть домашні тварини переносити COVID-19 та заразити вірусом свого господаря. Відповідний пост лікар виклав на своїй сторінці в  Facebook, передають "Коментарі. Харків".

Ветеринар повідомив, що зробив цей допис через те, що останнім часом набула широкого розголосу інформація, що нібито домашні тварини можуть переносити вірус COVID-19. 

"Мене лякає, до яких наслідків може призвести ця теорія", - написав ветеринарний лікар та надав відповіді на поширені питання, які турбують власників домашніх тварин. В них він посилався на висновки міжнародних організацій WSAVA, AVMA тощо. Так, ветеринар повідомив, що в світі провели оцінку тисяч зразків собак і кішок на вірус COVID-19 і не отримали ніяких позитивних результатів.

Посилаючись на заключення ВОЗ, ветеринарний лікар пояснив, що на даний момент немає ніяких доказів того, що домашні тварини хворіють COVID-19 або можуть передавати COVID-19 іншим тваринам або людям.

Щодо питання, чи можуть домашні тварини служити переносниками COVID-19, Антон Орленко повідомив, що оскільки COVID-19 в основному передається при контакті з виділеннями із організму інфікованої людини, звісно вірус може передаватися шляхом дотику до забрудненої поверхні. 

"Гладкі (непористі) поверхні (наприклад, стільниці, дверні ручки) передають віруси краще, ніж пористі матеріали (наприклад, паперові гроші, шерсть домашніх тварин), тому що пористі і особливо волокнисті матеріали поглинають і утримують патоген (вірус). Оскільки волосся тварин пористі і волокнисті, малоймовірно, що ви заразитеся COVID-19", - впевнений ветеринар.

Крім того, лікар повідомив, що у кішок і собак дійсно  існує коронавірусна інфекція.

"Вона викликає зовсім інші захворювання і симптоми (у собак - геморагічний ентерит, у кішок - вірусний перетоніт). Вона не є небезпечною для людей!... Ні коронавірус собак, ні коронавірус кішок не мають ніякого відношення до поточної епідемії серед людей", - повідомив ветеринар.

"Переконливо прошу: не піддаватися загальній паніці. І звичайно ж, не відмовлятися від своїх вихованців через непідтверджені факти", - зазначив лікар.

Раніше "Коментарі. Харків" писали, що в Харківській області через загрозу поширення коронавірусу оголосили режим надзвичайної  ситуації.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися