У Харкові повідомили, яка має бути максимальна націнка на продукти

Як потрібно декларувати ціни суб’єктам господарювання.

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області вкотре нагадує суб’єктам господарювання, що на ринку продовольчих товарів зараз діють норми державного регулювання цін, інформують "Коментарі. Харків".

Так, граничні рівні торговельної надбавки (націнки) мають бути у розмірі не більш як 10% при формуванні цін на наступні товари: борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої), батон, олія соняшникова рафінована відповідно до пункту 4112 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236(зі змінами та доповненнями).

Існує також процедура декларування зміни ціни та/або реєстрації ціни на товари, які мають істотну соціальну значущість відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. №341.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктом господарювання щодо об’єкта (закладу) роздрібної торгівлі в разі збільшення роздрібної ціни на товар, що реалізується таким об’єктом (закладом), порівняно з роздрібною ціною на дату набрання чинності Постанови або з попередньо задекларованою роздрібною ціною (крім випадків збільшення ціни внаслідок закінчення строку дії знижки або зменшення ціни):

  - на 15 відсотків і більше – за 30 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;

  - на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, – за 14 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;

  - на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, – за три дні до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється в електронному вигляді –  суб’єкти господарювання подають відомості до Держпродспоживслужби через її офіційний сайт, де споживачі мають можливість ознайомитися зі змінами цін на соціально значущі товари.

За недотримання процедури формування, встановлення та застосування роздрібних цін на зазначені товари передбачено застосування адміністративно-господарських санкцій відповідно до статті 20 Закону України "Про ціни й ціноутворення".

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області для забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану та зменшення соціальної напруги проводить щотижневі цінові спостереження за товарами, що мають істотну соціальну значущість, у тому числі й на товари, щодо яких запроваджено граничні рівні торговельної надбавки (націнки) у розмірі не більш як 10% при формуванні цін.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Ворожі герби та пам’ятні радянські таблички: що ще у Харкові знаходять активісти

Активісти продовжують боротьбу з усім радянським та російським в Україні та, зокрема, у Харкові. Так, ще декілька "цікавих" табличок було знайдено на залізничному вокзалі міста та на одному з храмів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію проєкту "Декомунізація. Україна".

Так, одна з табличок з двоголовим орлом розміщена на одному з храмів міста.

Інша – з історією першого потяга, який прибув з москви до Харкова – на фасаді вокзалу "Харків-пасажирський".

Активісти знову звернулися до керівництва міста та Укрзалізниці з проханням прибрати "цей крінж".

До речі, сьогодні у Харкові ведуться роботи з демонтажу одного з радянських орденів, що "красується" на фасаді однієї з будівель міста. Про це повідомили в телеграм-каналі "ХХ".

Нагадаємо, що у січні цього року активісти руху "Декомунізація. Україна" розмістили на своїй сторінці у соціальній мережі публікацію з зображенням великої зірки – макету радянського ордену.

Громадськість вкотре звернулася до міськради Харкова з проханням демонтувати усі згадки про росію та радянський союз у місті. "ХТЗ, Харків, 2023 рік. Величезний макет радянського ордену з написом СССР досі не демонтовано. Вчергове нагадуємо міській раді зверненням про необхідність демонтажу. У разі відмови будемо вже діяти іншими методами. Харків має бути повністю очищеним від маркерів окупації", – йшлося в повідомленні.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися