Харківські вчені нарешті дісталися Антарктиди

Через коронавірус ця подорож стала найтривалішою та найскладнішою

Сьогодні, 21 квітня, троє харківських вчених у складі 25-ї Української антарктичної експедиції нарешті прибули на станцію "Академік Вернадський". Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України, передають "Коментарі. Харків".

Повідомляється, що на станції їх із нетерпінням чекали колеги з 24-ї експедиції, які відзимували там уже більше року, а також сезонний загін науковців, що перебуває в Антарктиді кілька місяців. 

Через ситуацію з коронавірусом в світі та карантином у 25-ї експедиції була, мабуть, найтриваліша та найскладніша подорож до Антарктиди.

Так, через карантинні обмеження команда не змогла з першого разу дістатися Антарктиди та змушена була повернутися до Києва. Лише наприкінці березня команду вдалося доправити до Чилі. Там вони пройшли двотижневу обсервацію та 14 квітня нарешті вирушили на станцію "Академік Вернадський".  

Наразі на станції складні погодні умови: дуже вітряно та сніжно. Головним завданням полярників протягом наступних кількох днів є розвантаження кораблю. У Чилі на нього погрузили приблизно 6 фур запасів продуктів, приладів та пального. Після розвантаження судна команда 24-ї експедиції передасть станцію 25-й експедиції та розпочне довгоочікувану подорож додому. Як довго вона триматиме через карантинні заходи у світі – невідомо.

Раніше "Коментарі. Харків" писали, що харків’яни почали телефонувати до міського притулку для тварин з проханням взяти собаку на час карантину, щоб гуляти з нею.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися