У Харківській області переселенці можуть повернути отримані виплати

У Харківській області застерігають від зловживань статусом ВПО

За зловживання статусом ВПО переселенці можуть повернути виплачені кошти. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

За даними директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА Юрій Шпарага, на Харківщині обліковується 471 000 переселенців, із яких 395 000 отримали статус ВПО після 24 лютого 2022 року. Із загальної кількості внутрішньо переміщених осіб 83 300 – діти, 275 000 – багатодітні родини, близько 20 000 – люди з інвалідністю.

Юрій Шпарага нагадав, що всі зареєстровані переселенці отримують від держави допомогу: 2 тис. грн дорослому, 3 тис. грн дитині та людині з інвалідністю. Проте, порушення чинного законодавства та зловживання статусом ВПО передбачає відповідальність. Основна санкція за подібне порушення – повернення виплачених коштів.

"Відповідно до 332 постанови КМУ, Уряд вжив заходи для того, щоб унеможливити зловживання статусом ВПО. Якщо людина не проживає постійно на одному місці більше 10 днів, тоді соціальна сервісна служба має право скласти відповідний акт", – розповів Юрій Шпарага.

Директор Департаменту акцентував увагу, що наразі процедуру зняття з обліку спрощено.

"Я ще раз звертаюсь до громадян із проханням зважати й на моральний аспект та не зловживати статусом ВПО, адже в країні триває війна і бюджетні кошти спрямовуються переважно на потреби ЗСУ", - говорить Юрій Шпарага.

Якщо людина змінила місце проживання, то їй не обов’язково приходити в управління соціального захисту. Для цього достатньо знятися з попереднього місця реєстрації та зареєструватися в застосунку Дія.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Обстріл Харківщини на 18 березня: під вогнем більше двадцяти населених пунктів

Триває триста вісімдесят восьма доба російського широкомасштабного вторгнення. Цієї ночі противник застосував БПЛА "Шахед-136". Більшу частину було збито силами нашої ППО, проте є і влучання в інфраструктурні об’єкти. Ймовірність завдання ракетних ударів по всій території України залишається досить високою. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Генерального Штабу ЗСУ.

Основною метою противника протягом минулої доби, як і раніше, залишались спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Для цього окупанти зосереджували свої основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям, нашими захисниками відбито понад 100 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Російська федерація продовжує зберігати військову присутність на території республіки білорусь, проте без явного формування наступальних угруповань. Водночас, противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Протягом доби, що минула, ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів 14 населених пунктів. Серед них - Стрілеча, Глибоке, Стариця, Вовчанськ, Колодязне, Красне Перше, Кутьківка, Дворічна, Западне, Тернова та Тихе на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник протягом попередньої доби противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Обстріляв райони 13 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення, зокрема, Веселого, Гряниківки, Вільшаної, Крохмального, Берестового, Діброви та Андріївки Харківської області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися