Яка зараз обстановка на ринку «Барабашово» у Харкові – коментарі експертів

Скільки на ринку залишилося підприємців, якою стала оренда та до чого готується керівництво ринку, розповіли у пресслужбі торгівельного центру.

Про переформатування ТЦ "Барабашово" раніше повідомлялося у міськраді та у місцевих пабліках і ЗМІ. Міський голова Ігор Терехов, презентуючи Генеральний план відновлення Харкова, повідомляв, що на території району, де ворожими обстрілами було зруйновано значну частину ринку "Барабашово", побудують науковий парк, дорогу, багатоповерхівки та залишать торгівельні ряди.

Журналіст сайту "Коментарі. Харків" дізналася у пресслужбі ТЦ "Барабашово", яка зараз склалася обстановка на ринку, та які плани по розвитку найбільшого ринку Харкова.

"Торговельний центр відновлюється. Сьогодні на постійній основі працюють понад 35% підприємців, що працювали до війни. Але до цього ще й багато таких, хто працює періодично, в залежності від власних планів та міркувань з точки зору безпеки. У цьому аспекті надзвичайно важливо додати, що потік покупців має стабільну позитивну динаміку: люди повертаються в місто, необхідно робити покупки – от і йдуть сюди, адже у нас широкий вибір товарів на будь-який гаманець і смак. Зростання кількості покупців – це гарантія відродження "Барабашово". І ми таку гарантію маємо", – розповідає речник пресслужби ТЦ "Барабашово" Сергій Зайцев.

Він зазначив, що навіть після переформатування ринку будуть збережені робочі місця:

"Позиція "Барабашово" завжди була і лишається незмінною: якщо людина має бажання працювати, вона працюватиме. Ясна річ, в першу чергу ми подбаємо про всіх, хто уже працював тут. Для нас важливо, щоб людина мала змогу працювати, заробляти на життя собі й родині, сплачувати податки і відбудовувати нашу країну. Але вже сьогодні діє стратегія, яка в майбутньому дозволить не лише надати необхідну кількість робочих місць, а й, за необхідності, збільшити її".

Речник ТЦ зауважив, що Харків отримав новий Генеральний план розвитку міста і цілком зрозуміло, що й "Барабашово" як частина міста має органічно вписатися в новий Генплан.

"Тому сьогодні триває непроста й клопітка робота зі створення оновленого й сучасного унікального торговельного хабу, який не лише дасть відчутний поштовх для розвитку нашого міста, а й приваблюватиме сюди покупців і ресурси.

Щодо рівності: війна показала, що ми – одне ціле. Ми відкриті для кожного: хочеш працювати - приходь і працюй".

Зараз під час воєнного стану керівництво торговельного центру йде на безпрецедентні кроки, щоб, за можливістю, не збільшувати навантаження оренди на підприємців, зазначає Сергій Зайцев.

"Зміни в нарахуваннях можуть стосуватися підвищення тарифів на енергоносії та інші витрати, які від нас не залежать. Ми не можемо цьому зарадити. А все інші намагаємося тримати на попередньому рівні. Важливо, що є розуміння з обох боків. Підприємці розуміють, що платити потрібно, адже лише за умов працюючої економіки ми можемо розраховувати на Перемогу. А з іншого боку – керівництво торговельного центру створює максимально комфортні, наскільки це можливо з позиції сьогодення, умови, щоб у кожного без винятку була можливість працювати", – підкреслив він.

Журналіст та політичний експерт Юрій Чевордов підкреслив, що ринок "Барабашово" є невід’ємною складовою історичного образу Харкова, і рішення влади щодо оновлення формату торгівельного центру та району – це благі наміри зробити місто ще кращим, ніж воно було до війни.

"Історія ринку Барабашова – це історія новітнього Харкова. На зміну промисловому радянському Харкову прийшов Харків торговий і центром цього був ринок Барабашова. Дуже багато харків'ян знайшли в 90-ті роки там своє місце роботи і завдяки цьому змогли якось вижити. Але разом з тим, скільки існував ринок, стільки й існували скандали навколо нього, насамперед із Харківською міською владою. Цілі, які заявляються міською владою – благі. Але, Бог, як відомо, у дрібницях. Ось на ці дрібниці і треба буде дивитися, щоб зробити висновок про те, чи на користь це буде місту чи ні", – зазначив експерт.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що Харківська міська рада звернулася до харків’ян з повідомленням, що існуванню ринку “Барабашово” нічого не загрожує.

"Після перебудови робочі місця збережуться, але вони будуть якісно іншого рівня”, - зазначили у міській раді.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися