Ірина Верещук: «Люди якомога швидше мають повертатися до звичного життя»

Про вирішення проблем на деокупованій Харківщини говорили на нараді в Мінреінтеграції.

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада Координаційного штабу з питань деокупованих територій.

У центрі уваги були проблеми та виклики, з якими зіткнулися жителі звільненої території Харківської області. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Мінреінтеграції України.

Зокрема, порушувалися питання енергетичної галузі, розмінування, соціальних гарантій, виплати заробітної плати освітянам звільнених громад.

Представники Міносвіти запевнили, що найближчим часом буде погашено заборгованість по виплаті заробітної плати освітянам на деокупованих територіях Харківщини.

У Міністерстві енергетики повідомили, що наразі вже розроблено порядок компенсації виплат заборгованості за енергоносії, що дозволить теплопостачальним і водопровідно-каналізаційним підприємствам області розрахуватися з боргами.

Також Уряд вирішує питання щодо підвищення заробітних плат працівникам державних органів на небезпечних територіях.

"Маємо з такою ж швидкістю відновлювати території, як ЗСУ звільняють їх від ворога. Зараз потрібно на всіх рівнях спрямувати свої зусилля на те, щоб люди якомога скоріше поверталися до звичного життя. Не маємо права бути безвідповідальними. Це неприпустимо! Сподіваюся, усі відповідальні особи мене почують!" – наголосила Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харківській області обговорили забезпечення дітей ноутбуками та планшетами

Заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська зустрілася з представниками Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення і Управління ООН з обслуговування проєктів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

За дорученням начальника ХОВА Олега Синєгубова, під час зустрічі Віта Ковальська розповіла про потреби та виклики освітнього процесу в Харківській області, а також про пошкодження, яких зазнали навчальні заклади в регіоні.

"Сьогодні в нас освіта здійснюється онлайн. Нині пошкоджено або зруйновано приблизно 600 закладів освіти. Проблеми, з якими стикаються діти – недостатність планшетів чи ноутбуків для навчання. Ми вже розпочали забезпечувати учнів, але ще залишається дуже велика потреба", – сказала Віта Ковальська.

Окрім того, порушили питання важливості обладнання шкіл укриттями та забезпечення їх новими автобусами замість тих, що знищили чи викрали окупанти.

"Звичайно, спершу ми зараз розглядаємо допомогу у продовженні онлайн-навчання, зокрема, забезпечення учнів потрібними ноутбуками чи планшетами. Але також ми хотіли б ознайомитися зі списком шкіл, які можна буде відремонтувати першочергово. Щоб, коли дозволить безпекова ситуація, дітям відразу було куди повертатися", – зазначила Регіональний експерт з питань освіти Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення (ECHO) Естер Шукс.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися