У Харкові та області планують втілити нові проєкти за ініціативи Олени Зеленської

Для жителів Харківщини отримання всіх необхідних послуг має бути безперешкодним – Олег Синєгубов.

За ініціативи Першої леді України Олени Зеленської в 2021 році була ухвалена Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

 "Протиставити руйнуванню і хаосу, які несе російський загарбник, – відбудову. На практиці втілити наші спільні цінності, де людина та її життя – понад усе", – заявила перша леді Олена Зеленська.

Днями Уряд підтримав План заходів на 2023-2024 роки, в якому активну роль відіграватимуть обласні військові адміністрації та органи місцевого самоврядування.

На Харківщині 1 травня також затвердили обласний план заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

Ухвалений документ передбачає створення безбар’єрного простору в Харківській області за кількома основними напрямками: суспільна та громадянська, освітня, інформаційна, фізична, цифрова безбар’єрність.

Як зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, під час повномасштабного вторгнення рф впровадження безбар’єрності стало ще більш вагомим. Так, наприклад, цього року запрацював мобільний ЦНАП в громадах, які постраждали в результаті збройної агресії російських окупантів.

"Війна поставила багато нових викликів. Люди або залишилися без житла, або змушені були покинути свої домівки. Ветерани, які отримали травми та поранення, мають пристосовуватися до нового життя. Багато людей, особливо дітей, потребують психологічної реабілітації. Для жителів Харківщини отримання всіх необхідних послуг має бути повністю доступним та безперешкодним. Тому ми працюємо 24/7, щоб подолати всі виклики війни", – сказав Олег Синєгубов.

Начальник Харківської ОВА наголосив, що в регіоні минулого року запрацював мобільний інклюзивно-ресурсний центр. Він вже здійснив виїзди в Пересічне, Вільшани, Високий та Південне Харківського району. Фахівці проводили корекційно-розвиткову роботу з дітьми дошкільного і молодшого шкільного віку. Крім того, проходили семінари для психологів, вчителів-логопедів. Зараз на базі цього мобільного центру створюється навчальний клас для проведення педагогічної практики для студентів з організації навчання дітей та учнів, що мають особливості розвитку.

Для подолання освітніх бар'єрів, які виникли через війну, на Харківщину від різних міжнародних організацій дітям та вчителям надійшло понад 10 тисяч девайсів для дистанційного навчання. Їх доставили і на деокуповані території, де існують проблеми з доступом до освітнього процесу через відсутність необхідного технічного обладнання.

Впродовж наступних двох років Харківська ОВА в межах заходів зі створення безбар’єрного простору реалізовуватиме проєкти з обладнання укриттів закладів охорони здоров'я Wi-Fi покриттям. Планується створити системи реабілітаційної допомоги військовослужбовцям та ветеранам, а також забезпечити осіб з особливими освітніми потребами допоміжними засобами навчання, спеціальними підручниками, посібниками, зокрема, надрукованими шрифтом Брайля. Крім того, проводитиметься інформаційно-просвітницька кампанія "Україна без бар’єрів" та багато іншого.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові розмінували один з об’єктів та відкриють для відвідування

Територія Долини альпак та Реабілітаційного центру у харківському Екопарку повністю розмінована та безпечна. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Фельдман Екопарку.

"З сьогоднішнього дня це офіційно підтверджено. Відновлено зону безпеки, сьогодні також буде повністю обладнано бомбосховище. Робота вирує: встановлюємо точки громадського харчування, туалети, медпункт. Десь за тиждень уже почнемо завозити тварин". – зазначає засновник Екопарку Олександр Фельдман.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися