«Воїни світла» – як енергетики одні з перших повернули життя до деокупованих громад

Енергетики відновлювали електропостачання в деокупованих містах і селах.

Сьогодні, 26 вересня, виповнився рівно рік, як фахівці АТ "Харківобленерго" повернули світло до Балаклії: через два з половиною тижні після звільнення міста від російських окупантів. З того часу відновлення електропостачання на деокупованих територіях стало пріоритетним напрямком у роботі харківських енергетиків. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію АТ.

"Одразу було заживлено об'єкти критичної інфраструктури Балаклії: місцеву лікарню, поліклініку, центральну котельню, три  школи, очисні споруди та водозабір. Електрика - це не тільки світло в домівках, а ще й інтернет, мобільний зв'язок, робота поштових відділень та банківських установ, торговельних мереж", - зазначили в обленерго.

Ще через два тижні, 12 жовтня, електрики заживили Куп'янськ, 14 жовтня - Ізюм, 17 жовтня - Вовчанськ, а 2 листопада зі світлом була уже вся Шевченківська громада. Усього внаслідок окупації та бойових дій у Харківській області було знеструмлено 452 населені пункти. У багатьох з них електрична мережа була зруйнована на 80-100%.

"Це стало серйозним випробуванням для фахівців наших підрозділів. Подекуди будувати мережі довелося з нуля. Внаслідок прильотів були пошкоджені або вщент знищені трансформаторні підстанції, електричні опори, ізоляція, дроти. Обсяги робіт - колосальні. Великою перешкодою стала щільна замінованість територій: електрикам треба було чекати на дозвіл саперів, щоб розпочати відновлення. Наприклад, у травні цього року під лінією електропередачі 35 кВ між селами Гракове і Мосьпанове Чугуївського району було знайдено та знешкоджено 250 протитанкових мін, закладених росіянами", - розповіли у товаристві.

На жаль, енергетикам довелося заплатити високу ціну на цьому шляху: з початку війни через підступність та безжальність ворога в Харківській області під час виконання службових обов'язків загинули троє працівників "Харківобленерго", 12 були поранені.

Відновлення електропостачання в Харківській області – це небайдужість та безпосередня участь багатьох людей та установ. У товаристві відзначають внесок державних органів влади, місцевого самоврядування, військових та рятувальників, міжнародних та волонтерських організацій у вирішенні проблемних питань.

"Ми отримували фінансову та логістичну підтримку, нам допомагали з технікою та обладнанням. І звичайно, найголовнішими героями є наші працівники, які у будь-яку погоду та майже без вихідних, іноді під загрозою обстрілів щоразу виходять на роботу, щоб робити свою справу – нести людям світло. Спільні зусилля дали результат: наразі у нас залишаються знеструмленими тільки 76 населених пунктів. Переважна більшість з них знаходиться на кордоні або на лінії фронту, де працювати небезпечно. Але незважаючи на усі труднощі та долаючи перешкоди, енергетики продовжуватимуть і надалі докладати усіх зусиль, щоб у кожній оселі в Харківській області горіло світло", - підкреслили в "Харківобленерго".

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Проблема паркування: скаржаться не лише харків’яни, але й мешканці Харківської області

У громаді на Харківщині автовласників про відповідальність попередив міський голова.

Проблема паркування у дворах виникає не лише у Харкові, але й у містах Харківської області. Так, учора до мешканців громади звернувся Первомайський міський голова Микола Бакшеєв, який повідомив, що сміттєвоз у місті не має змоги під’їхати та забрати сміття біля багатьох будинків.

"Водій сміттєвозу виїжджає в три години ночі, щоб якось дістатися до контейнерів", – зазначив Микола Бакшеєв.

Він додав, що сьогодні до будинку через заставлені автівками двори не може дістатися сміттєвоз, а завтра не зможе заїхати авто ДСНС.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися