Землетрус у Харкові та Будинок працелюбства: цей день в історії міста

Цікаві події, які відбувалися в Харкові 11 січня у різні роки

Історія зберігає чимало цікавих фактів та подій. Видання "Коментарі. Харків" повідомляє, що особливе сталося в Харкові 11 січня. 

11 січня 1838 року в Харкові відбувся землетрус. Такі дані наведені в посібнику для вчителів “Харківщинознавство” Харківської академії неперервної освіти. 

Ось як описують події тогочасні історичні хроніки: "За кілька днів до землетрусу було помічено безперервний рух ртуті в барометрі; під час же його магнітна стрілка компаса постійно рухалася своєю віссю, причому північний її полюс обертався на південь і навпаки... Усередині будинків меблі тряслися; люстри коливалися, а розкриті двері та віконниці рухалися; у деяких будинках зупинилися годинники. У хвилину струсу було чути крик домашніх птахів і гавкіт переляканих собак".

Поштовхи сильно відчувалися на Московській вулиці (нині це проспект Героїв Харкова, - ред.), забудованій кам'яними будівлями. У штукатурці деяких будинків з'явилися тріщини.

В архівах зберігається рапорт чиновників міністру внутрішніх справ, згідно з яким речі в будинках сильно коливалися, особливо відчували це ті, хто були в ліжку.

11 січня 1897 року в Харкові почала працювати установа "Будинок працелюбства", яка надавала допомогу соціально незахищеним категоріям громадян – безробітним, особам, що вийшли з місць позбавлення волі чи лікарень, а також тим, хто опинився на межі бідності. Вони могли отримати тимчасовий притулок та роботу. Пре це йдеться у дисертації "Харків наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття: дозвілля міських мешканців в умовах модернізації" Алькова В.A., розміщеній на платформі для обміну науковими дослідженнями Academia.

У "Будинку працьовитості" функціонували швацька та столярна майстерні, пральня, а також довідкове бюро для найму прислуги.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про День ангела 11 січня.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися