У Харкові пройшов мітинг на захист української мови (фото)

Під Харківською облдержадміністрацією пройшла акція на захист державної мови

Сьогодні вранці, 16 липня, під Харківською облдержадміністрацією пройшла акція на захист державної мови. Про це повідомляє відділ комунікації ГУ НП в Харківській області.

На мітинг прийшло близько 130 осіб, за порядком стежив 30 поліціянтів. Учасники акції прийшли на акцію з прапорами України і постерами, на яких було написано: “Руки геть від мови! Мова для Ростова!", “Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову", "Ні реваншу", "Почому нині Україна?".

Харків'яни виступили проти скандального законопроєкту депутата від Слуги народу Максима Бужанського. У ньому йдеться про скасування вимог закону про перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року.

Порушень громадського порядку під час проведення акції не було.

Нагадаємо, Чугуївський міський суд Харківської області зобов'язав поліцію відкрити кримінальне провадження стосовно депутата місцевої міськради, який висловився про українську мову в соцмережах. Відповідну постанову опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.
Інцидент стався ще навесні минулого року. Депутат Чугуївської міськради Руслан Овчаренко залишив у Facebook коментар, в якому назвав українську мову "розумово відсталим". Тоді публікація викликала обурення активістів, але далі справа не пішла. У травні нинішнього року захисник української мови Святослав Літинський звернувся в поліцію з вимогою відкрити кримінальне провадження за статтею 161 КК України ("порушення рівноправності громадян"). Однак силовики у встановлений законом строк не внесли дані до ЄРДР. Тоді громадський звернувся в суд. Служителі Феміди задовольнили позов та зобов'язали поліцію почати досудове розслідування. Рішення оскарженню не підлягає.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися