У Харківській області почала працювати ТЕС на лушпинні соняшнику

У ТЕС встановлена паротурбінна установка потужністю 7МВт

У Новій Водолазі Харківської області запущена в роботу теплова електростанція на лушпинні соняшнику. БіоТЭС ввела в експлуатацію Група компаній "Агроліга", передає Енергореформа.

“Будівництво станції тривало два роки та супроводжувалося багатьма труднощами. Зараз ТЕС працює не на повну потужність, але вже передає електроенергію в мережу: з кожним місяцем обороти будуть зростати, і ми плануємо вийти на максимальну потужність роботи приблизно до Нового року", - розповіли в компанії.

У "Агроліга" додали, що в ТЕС встановлено два парових котельних агрегати паропродуктивністю 16 тонн / годину кожен, одна конденсаційна паротурбінна установка потужністю 7МВт, система золовидалення, операторська з єдиним робочим місцем для управління, суха градирня з замкнутою системою охолодження води, система хімпідготовки, система моніторингу викидів, система очищення, яка дозволяє видалити 99% золи і відповідати українським і європейським нормам ГДК, системою подачі самого палива (лушпиння або пелет соняшнику).

“Лушпиння соняшника звозити з маслопрессових заводів. Колишні відходи - близько 14% від всієї маси переробленого насіння соняшнику стануть екологічно чистих поновлюваних паливом", - додають у компанії.

Довідка "Коментарів": ГК "Агроліга" обробляє близько 10 тис. га земель. Потужності маслозаводу, який працює за технологією пресування, становлять 42 тис. т. у рік, іншого, що працює за технологією екстракції - 110 тис. тонн соняшнику на рік.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, Група "Нафтогаз" починає використовувати сонячну електростанцію (СЕС) "Андріївка" у Балаклійському районі Харківської області. Для "Нафтогазу" СЕС "Андріївка" - це пілотний проєкт, який повинен допомогти проаналізувати новий ринок. Потужність станції становить 0,999 МВт.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися