"Список Сандармоху": в Харкові пройшла акція пам'яті репресованих за Сталіна (фото)

На мітинг, присвячений жертвам сталінського режиму, прийшла молодь

У центрі Харкова, на площі Свободи, 5 серпня пройшла акція "Список Сандармоху", яка була присвячена жертвам сталінського терору. Про це повідомляє Укрінформ

За інформацією кореспондента видання захід зібрав кілька десятків представників патріотичних громадських організацій. Учасники акції зачитали імена 80 осіб, які народилися або жили в Харкові, потім їх заарештували за надуманими приводами та стратили в 1937 році в урочищі Сандармох у Карелії.

"Як раз 5 серпня 1937 по постанові ВКП (б) почався так званий великий сталінський терор, в ході якого з зачистки та репресії загинули тисячі людей, в тому числі, наші земляки ... Вони загинули, але ми пам'ятаємо їх імена", - розповів на заході координатор Харківського Євромайдану, заслужений журналіст України Володимир Чистилин.

Співкоординатор Харківського Євромайдану Вікторія Склярова додала, що "акції пам'яті жертв Сандармоху зараз проходять в більшості країн світу, де є діаспори український і інших народів, що входили до СРСР ... Читання списків жертв Сандармоху проходять в Фінляндії, Норвегії, Ізраїлі, США - по всьому миру ".

Під час читання імен жертв Сандармоху до учасників акції-реквієму приєдналися перехожі, в тому числі, молодь.

Довідка "Коментарів": в листопаді 1937 року в урочищі Сандармох у Карелії масово страчували в'язнів Соловецького тюремного етапу. Зараз встановлено імена 6241 загиблого.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, під Кабінетом Міністрів України в Києві 8 липня пройшов мітинг проти призначення Валерії Мураєва на посаду заступника голови Харківської обласної державної адміністрації. Учасники акції прийшли під урядову будівлю з плакатами "Харків українське місто", "Ні ватник в ХОДА", "Мураєву в ХОДА? Краще в ОРДЛО!", "Мураєву за поребрик", "Ні проросійському реваншу".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися