Віктор Фесун: Ми вирішимо проблеми людей, кинутих на комунальне свавілля

Харківські гуртожитки - "титаніки" потребують ремонту, а гроші з бюджету виділяються на фонтани та зоопарк

"Міняю кімнату в гуртожитку на клітку в новому зоопарку", "Наш титанік не фонтан" - з такими плакатами жителі 8 гуртожитків в Індустріальному районі Харкова вийшли на пікет. Будинки 30-х років будівництва з часів закладки фундаменту не бачили капітального ремонту. Точкові роботи, часто силами самих мешканців, не дають результату.

Типові будинки на вулицях Миру та Біблика побудували ще для заводських робітників. Всього таких будівель 8. На кожному поверсі - 41 житлове приміщення, два туалети та кухня на всіх. Стан будинків не просто аварійне, а катастрофічне. Їх в народі прозвали "титаніки". Спочатку за розмір, потім за схожість з однойменним кораблем після зустрічі з айсбергом.

Як розповіла Наталія Сидор, живе на 6-му поверсі аварійного будинку на Біблика, 1, дах перетворилася в напівзгнилі балки, на які так-сяк накидані листи шиферу. Цвіль на стелі та стінах, що обсипалася тинькування і переглядає довоєнна "дранка". Місця загального користування в ще більш жахливому стані. У кухні на 4-му поверсі підлога на межі обвалення. Балки перекриття згнили, і приміщення ось-ось опиниться поверхом нижче. А туалети та зовсім треба б заборонити для відвідування.

"Куди ми тільки не зверталися - нікому немає до нас діла! Навіщо мені фонтан на головній площі в центрі? У нас свій фонтан з нечистот в туалеті. Ми змушені закладати унітази старими дверима, щоб потік з забитої каналізації не хлинув в коридор. Всі комунікації в аварійному стані - вода ллється по підлозі та стінах", - розповідає інший мешканець будинку Сергій Волокітін.

Мешканці кажуть, що неодноразово зверталися до міських інстанції, але відповіді на свої звернення так і не дочекалися. 24 вересня вони вийшли на пікет, щоб звернути увагу на свою проблему. Єдиними, хто прислухався до них стали представники партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ".

Для того, щоб налагодити житлові умови в проблемних будинках, потрібен комплексний підхід, вважає представник партії Віктор Фесун: "Не можна на половині будинку поміняти дах, а на іншій половині залишити як є. Вона як текла, так і буде текти - тільки в іншому місці. Ми вже з колегами готуємо програму передачі даного комплексу будинків, проводимо інвентаризацію проблем, і там, де можна провести капремонт - потрібно терміново його виробляти. Там, де будинки вже не підлягають капремонту, терміново планувати розселення людей".

За словами Віктора Фесуна, для розселення потрібно розробити міську програму соціального житла у взаємодії із забудовниками, надаючи людям квартири в нових будинках. Створення такої програми - в планах ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ - ЗА ЖИТТЯ.

Харкову потрібна своя "децентралізація", впевнений представник партії Ігор Полупанов, необхідно змусити комунальні служби працювати не тільки в центрі міста, а й на околицях: "Ці підприємства своєю господарською діяльністю приносять лише збитки, які компенсуються знову коштом жителів нашого міста. Нашою метою є розібратися в цих проблемах, вивести на беззбиткову діяльність комунальні підприємства міста, щоб вони не забирали чималі суми з міського бюджету на власні потреби. А щоб ці гроші йшли на реновацію, на нові капітельні будови, на соціальні потреби".

Підсумком мітингу стало створення ініціативної групи з-поміж мешканців гуртожитків - всіх 8. Вони готують комплексне звернення про статус цих будинків, передачі їх на баланс міста і закладення в бюджет 2021 року коштів на ремонт "титаніків".

За словами представників ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ - ЗА ЖИТТЯ, поки сотні жителів "титаніків" змушені жити в нелюдських умовах, робити навіси для фонтану за 1 млн 300 тис. грн - злочин.

"Нашому місту терміново необхідно навчитися розставляти пріоритети", - зазначив Віктор Фесун.


Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, всупереч думці робочої групи, яка рекомендувала зробити 9 округів, у Харківському тер.виборчкомі прийняли рішення про формування тільки 7. Депутати ОПЗЖ вважають, що таке рішення дозволить нинішньої місцевої влади повністю контролювати виборчий процес.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися