У Харкові та області скоро подорожчає хліб

Крім борошняних виробів піднялися ціни на цукор, соняшникову олію, логістичні послуги, енергоносії

У Харківській області очікується серйозне подорожчання хліба. Про це розповів "Європейській правді" віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

За його словами до кінця 2020 року очікується підвищення цін на хліб і хлібобулочні вироби на 15-20%. Така ж ситуація чекає всю решту України.

Дудченко зазначив, що дійсно існує ряд факторів через які будуть рости ціни. Серед них він назвав зростання вартості пшениці та продуктів її переробки, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба та хлібобулочних виробів. Також до подорожчання хліба привела девальвація гривні майже на 20% з початку 2020 року і зростання мінімальної зарплати, яку підвищило уряд.

При цьому віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів підкреслив, що компанії-виробники не підуть на підвищення цін більше, ніж на 10-15%.

"В цілому в таких умовах є всі передумови говорити про підвищення цін на 15-20%. Однак ми проводили неодноразові наради з пекарським бізнесом і у нас є розуміння, що вище, ніж на 10-15% ціни рости не будуть. Як мінімум ми точно можемо говорити про самих популярних соціальних сортів хліба, оскільки підприємства розуміють соціальну складову цього бізнесу", - заявив Дученко.

Він додав, що раніше ЗМІ з посиланням на учасників ринку говорили про можливе підвищення цін на хліб на 40%. Однак, це неправда. З початку року підвищувалася вартість пшениці на 40% (тільки за вересень - на 25%) а це 50% вартості хліба. Крім того, значно зросли ціни на цукор, соняшникову олію, логістичні послуги, енергоносії.

Асоціація пекарів уже звернулася в Антимонопольний комітет з вимогою розслідувати можливий монопольна змова на ринку цукру, а також підняла питання скасування загороджувальних мит на імпорт окремих видів цукру з-за кордону.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, в Харківській області місцеві бюджети поповнилися на 52,3 мільйона гривень. Саме стільки заплатили місцеві підприємці за ліцензії на продаж тютюну та алкоголю.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися