Нелегальні студенти та фірми для хабарів за навчання: як роблять бізнес в університетах Харкова

Підставні фірми для отримання хабарів організовують прямо в аудиторіях, а іноземних студентів доправляють в Україну нелегально

В одному з харківських вишів керівництво викрили на нелегальному навчанні іноземних студентів, підробці документів, та хабарях. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Харківської області.

Працівники Нацполіції розсекретили злочинну схему, за якою посадові особи отримували значні фінансові кошти. Для цього були створені підставні фірми-прокладки, які мали унеможливити викриття головних ініціаторів поборів.

"Керівництво вишу спільно з фірмами-контрактерами налагодили незаконний бізнес для отримання грошових коштів зі студентів за вступ та навчання у закладі за завищеними цінами, а також за складання заліків та іспитів. З цією метою було виділено декілька приміщень на території університету, де іноземні студенти сплачували фірмам-контрактерам грошові кошти за навчання в середньому на одну тисячу доларів більше від суми, яка передбачена контрактом за навчальний рік", - йдеться у повідомленні Нацполіції.

Також керівництво закладу займалося незаконною легалізацією іноземців в Україні. Багато іноземців прибували до України після граничної дати вступу до вишу, яка встановлена законодавством України. Посадовці підробляли вступні документи, до яких вносилися завідомо неправдиві відомості щодо дати складання вступної співбесіди та дати винесення наказів про зарахування.

24 березня слідчими СУ ГУНП у Харківській області разом із міграційною поліцією було проведено обшуки в університеті, в результаті яких було вилучено особові справи студентів, документи, мобільні телефони, комп'ютери, близько 10 тисяч доларів США, записи про прийом грошей від іноземних студентів.

Наразі ведеться слідство щодо встановлення причетних до злочинних схем осіб та повідомлення їм про підозру у скоєнні злочину.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що на Харківському "Південному" вокзалі працюють несправжні поліцейські, які вимагають гроші у громадян, які прибувають з тимчасово окупованих територій так званих ЛНР та ДНР.



Игнат

8 червня 2021, 20:15

Студент не ходит годами на пары. Ничего не сдает,не пишет. Его по голове погладить?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися