У Харкові хочуть позбавити мандатів депутатів, які розмовляють російською мовою

Кремінь звернувся до політичних сил з вимогою позбавити мандатів депутатів, які порушують закон про мову

У Харкові хочуть покарати депутатів, які порушують мовний закон. Відповідну заяву опублікував уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на своїй сторінці в Facebook та сказав, що скоро таким порушенням прийде кінець.

Чиновник так відреагував на нещодавнє засідання Харківської міської ради (21 квітня), де Терехов разом з іншими депутатами перейшли на російську мову. Кремінь обурений, що в Харкові систематично порушують мовний закон відповідно до статті 56 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". За його словами, він вже приймає якісь заходи стосовно кількох депутатів та посадових осіб Харківської ОДА.

Крім цього Кремінь заявив, що перехід на російську мову - це не тільки порушення законодавства, а й порушення депутатської присяги. Тому він звернеться до політичних сил з вимогою позбавити мандатів депутатів, які систематично порушують закон про мову.

Також жителям нагадали, що в кінці 2020 та початку 2021 року по зверненням Уповноваженого вже скасували всі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов на території Закарпатської області, рішення Рубіжанського та Старобільської міських рад Луганської області, статус регіональної мови скасовано також і в Одесі.

Нагадаємо, в Україні люди продовжують скаржитися на обслуговування не українською мовою. Найбільше скарг надійшло з Київської, Львівської та Харківської областей. Кремень зазначив, що за два місяці (з 16 січня по 16 березня) на адресу Уповноваженого з захисту державної мови надійшло 944 повідомлення від громадян України щодо захисту прав на отримання інформації та послуг державною мовою.




влад

23 квітня 2021, 15:36

иди скачи дальше

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися