В Smart Holding заявили про зрив підготовки до приватизації «Харківобленерго» та корупційних схемах

ФДМУ може бути пов'язаний із нинішнім менеджментом харківських енергокомпаній

Акціонери "Харківобленерго" та "Харківенергозбут" в середу, 28 квітня, провели нараду, на якій обговорювалося, чому так і не були сформовані Наглядові ради акціонерних товариств. Про це повідомили в пресслужбі Smart Holding.

Зазначається, що голосування акціонерів забезпечував Національний депозитарій України. Серед акціонерів 65% акцій володіє Україна через Фонд державного майна (ФДМУ) та компанія Smart Holding (CYPRUS) з 29,79%. Ці компанії і брали участь в голосуванні.

На сайті Smart Holding (Cyprus) заявили, що їхні представники проголосували проти затвердження річних звітів товариств за 2019-2020 року. Крім цього, вони віддали свої голоси за визнання того, що робота виконавчих органів "Харківобленерго" та "Харківенергозбут" є незадовільною за вказаний вище період.

У пресслужбі Smart Holding написали, що наглядові ради так і не були сформовані. Це призвело до того, що передбачений законами України колегіальний орган, який здійснює захист прав акціонерів в АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут", фактично перестав функціонувати.

За даними Smart Holding, до цього нібито призвели свідомі та цілеспрямовані дії самого Фонду держмайна, який, нібито проігнорував вимоги чинного законодавства та просто не подав кандидатури для обрання в Наглядові ради зазначених акціонерних товариств.

У Smart Holding вважають, що все це сталося через те, що ФДМУ пов'язано з нинішнім менеджментом енергокомпаній, представники якого фігурують у низці кримінальних проваджень за фактами привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Smart Holding, виконуючи усі передбачені процедури та норми законодавства, подав до затвердження загальними зборами акціонерів кандидатів в Наглядові ради АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут" за своєю квотою.

Директор із ризиків і безпеки Smart Holding Іван Герасимович, кандидат у члени Наглядової ради АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут", заявив:

"Назви компаній останнім часом фігурують у низці кримінальних проваджень, пов'язаних із корупцією і значними розкраданнями. Ми очікували, що на зборах акціонерів буде сформовано Наглядову раду, до якої увійдуть незалежні члени - відібрані за допомогою міжнародних партнерів фахівці, що мають відповідні компетенції. І це, безумовно, дало б можливість прийняти правильні рішення, які б припинили практику масових розкрадань, зруйнували б наявні корупційні схеми, що ведуть до фактичного розграбування і банкрутства важливих для економіки держави підприємств".

Також Герасимович заявив, що парадокс полягає ще й у тому, що ФДМУ, по суті, грає на зниження вартості акцій компаній напередодні їх приватизації, запланованої на 4-й квартал поточного року. В результаті втрачає і народ України, чиї інтереси, в цьому випадку, покликана забезпечити державу в особі Фонду. Також він зазначив, що через невирішені проблеми і борговим зобов'язанням, створеним чинним менеджментом, вартість підприємств прагне до нуля.

На думку фінансових аналітиків, привласнення активів, шахрайські дії чинного менеджменту та його операційна неефективність призводять до заниження показників операційного прибутку (EBITDA) цих компаній мінімум в 3 рази, якщо порівнювати з компаніями приватного сектора, що діють на ринку.

Може йтися про втрати на суму понад 30 млн доларів США щорічно, які згодом матеріалізуються у дорогі автомобілі та елітну нерухомість окремих чиновників та ділків від держави.

"Попри чистий дохід "Харківобленерго" у 2020 році в сумі 3,5 млрд грн прибуток склав мізерну для такого підприємства суму у 5 млн грн, яка, до того ж має сумнівний вигляд, оскільки фінансовий результат компанії до оподаткування - це збитки на суму 2,2 млн грн. Збитки ж компанії "Харківенергозбут" склали понад 100 млн грн.

Можна досхочу говорити про "операційної неефективності", але для кожної дії менеджменту, що призвело до втрат або збитків для компанії, є конкретна стаття у Кримінальному кодексі України", - резюмував Директор із ризиків та безпеки Smart Holding.

Раніше "Коментарі" розповіли про чиновників "Харківобленерго", які налаштовували прилади обліку електричної енергії таким чином, що враховувалося лише 30% від фактичного обсягу споживання. Таким чином за грудень 2020 - січні 2021 зловмисники вкрали від 500 тис. грн до 1 млн грн.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися