У Харківській області фермери відмовляються садити картоплю і переходять на південні фрукти

На Харківщині розвивається виноробство

На Харківщині фермери все частіше стали відмовлятися від картоплі та починають висаджувати екзотичні для області сорти винограду і персиків. Про це розповів агроном і фермер Сергій Цвєтков, передає МГ "Об'єктив".

Фермер розповів, що раніше садив по 4 га картоплі та отримував хороший урожай. Іноді картоплі було настільки багато, що його не могли  вивезти навіть двома тракторами. Однак зараз через клімат від картоплі фермер відмовився. Він пояснив це тим, що цей овоч не любить спеку, а зараз з кожним роком стає все тепліше і тепліше.

Через зміни клімату Цвєтков та його колеги почали переходити на персики та благородні сорти винограду. Раніше якщо фермер бачив у іншого фермера в Харківській області персики чи виноград - це викликало захват, а тепер стало просто буденність. За словами Сергія зараз в Харківській області є професійні виноградники 10-15 га. Уже кілька років в регіоні навіть працює Клуб виноробів.

Нагадаємо, в Харківській області все частіше почали зустрічати богомола з Червоної книги України. Зоологи відзначили, що зараз біля Безлюдівки вони вже сформували свої поселення. Крім того, в області з'явилася велика комаха з розмахом крилець в 10 см (великий мурашиний лев). На щастя, поки в Харкові і області немає постійних популяцій небезпечних видів сарани. Зараз шкоди посівам може наносити італійський прус, але він не зрівняється з марокканської або перелітної сарани.

Також зоолог розповів, що через зміни клімату деякі види птахів стали раніше повертатися з зимівлі й пізніше відлітати на неї. Пізніше почали з'являтися травневі хрущі, а жуки-олені - раніше. Комах "насторожує" клімат, і вони так "перестраховуються".




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися