Харківські активісти витягли з річки Уди 9 тонн сміття, залишилося ще 50 тонн: влада проблему ігнорує

Екоактивісти планують розбиратися зі сміттям самотужки і влаштовують нову акцію з прибирання 22 травня

Під час суботника на річці Уди в смт Бабаї Харківського району екоактивісти намагалися очистити річку від сміття, насамперед - від пластикових пляшок, з яких утворилися цілі острівці площею від 30 до 50 метрів. Втім, за суботу вдалося знищити лише половину одного острівця, а таких на річці - щонайменше три. Про результати очищення та подальші плани розповів один з організаторів-активістів на своїй сторінці в Instagram.

За словами активістів, під час першого етапу прибирання, який відбувся 15 травня, з річки була вилучена величезна купа пластику вагою 312 кг. Окрім пластикових пляшок, зі сміттєвого острівця витягли 1449 кг битих скляних пляшок, 2 тонни дрібного пластику та 4-5 тонн повалених дерев, через які пляшки затримувалися на місці та утворювали осередки.

picture

Активісти стверджують, що вказаний об'єм непотребу - це лише половина від одного сміттєвого острівця. Їм вже навіть дали назви: Острів № 1, Острів № 2, Острів № 3 та Острів № 4.

На досягнутому активісти не хочуть зупинятися і планують найближчими вихідними влаштувати чергову екологічну акцію "Чисті Уди-2". Суботник влаштовують 22 травня, початок о 09:00. Цього разу до заходу долучиться і відділ благоустрою Височанської громади.

Організатори закликають взяти участь у прибиранні усіх небайдужих дорослих людей, а діти до 16 років можуть приходити у супроводі батьків. Із собою радять взяти змінний одяг, головний убір, зручне взуття, рукавички, маску, засоби для захисту від сонця, негоди та комах.

Весь інвентар активісти закуповують за власний кошт або з пожертв небайдужих.

За словами організаторів акції, після її першого етапу минулої суботи було зроблено висновок про необхідність застосування автокрану для підняття з ріки повалених дерев. З цим запитом вони звернулися до Харківської обласної ради, де їм повідомили, що грошей у бюджеті на розчищення ріки немає.

picture

"Аргументували це тим, що розчищення однієї ділянки нічого не дасть, а для очищення всієї річки потрібно робити проєкт та виділяти гроші", - розповідають активісти.

Але організатори акції не здаються та запевняють, що впораються і власними зусиллями, якщо влада відмовляється допомогти.

"От і побачимо, коли ми все самі приберемо. Утремо їм носа", - заявляють активісти.

Нагадаємо, що минулої суботи під час першого етапу екоакції "Чисті Уди" з річки діставали сміття усіма підручними засобами. "Коментарі" розповідали, що на суботник зібралися дорослі та діти різного віку і статі.



Джерело: https://t.me/ecopromotion

Серж

27 червня 2021, 23:40

Активист, позиция типичного жителя орды масковской. Всё должна делать власть. Сам только потребитель, нытик и завистник

Активист

19 травня 2021, 13:42

Сначала пили гуляли местные всем поселком годами а теперь приглашают со всего города эти последствия убирать. Чтобы потом снова годами в чистоте возле своего дома отдыхать. Да еще и денег просят. Молодцы. Голова не дура. Работает.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися