У Харкові російська мова втратить статус регіональної, якщо міськрада не подасть апеляцію

Літинський почав судитися з прокуратурою

Харківський окружний адміністративний суд визнав протиправним рішення Харківської міськради про регіональну російську мову. Про це повідомив громадський діяч зі Львова Святослав Літинський, посилаючись на оприлюднене 24 травня рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Усі ці судові справи якраз і почав активіст Літинський. Він судиться з 2018 року і ще тоді виграв суди у двох інстанціях. Однак ніякого результату ці перемоги не дали, оскільки прокуратура його звернення проігнорувала.

"Ми почали щодо прокуратури кримінальне провадження за фактом невиконання судового рішення. Тоді вже вони виконали рішення і подали позов про скасування регіональної мови в Харкові", - підкреслив Літинський.

Варто зазначити, що поки що рішення не вступило в силу і Харківська міськрада ще може подати апеляцію.

Нагадаємо, в Харкові російська мова отримала статус регіональної ще в серпні 2012 року. Згідно такого рішення російська могла використовуватися в різних офіційних актах.

При цьому Конституція України гарантує вільний розвиток, використання і захист російської та інших мов національних меншин України. Однак у квітні 2019 року ВР прийняла Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Нагадаємо, в Харківській міській раді посилять контроль за застосуванням державної мови. Відповідний документ опублікував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Зазначається, що звернення про недотримання правил мови регулярно відправляють активісти, які вимагають покарати чиновників за порушення Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Скарги стосуються депутатів міськради, які переходять на російську мову під час засідань.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися