На Харківщині будуть судитися за російську мову

У Харкові будуть боротися за регіональний статус російської мови

У Харкові міська рада збирається подати апеляцію на рішення суду про скасування регіональної мови в місті. Про це повідомили у прес-службі мерії.

ДОВІДКА. В Україні регіональну мову гарантував Закон 2012 року "Про засади державної мовної політики". В областях і містах за законом могли вводити регіональні мови за умови, якщо мінімум 10% населення користувалися ними. Всього в Україні було 18 таких регіональних мов. Однак у 2018 році вказаний вище закон втратив силу, оскільки за рішенням Конституційного Суду він, нібито, був неконституційним.

У мерії зазначили, що попри рішення суду регіональні мови усе ще "трималися" в деяких областях. Наприклад, 20 травня 2021 року депутати Миколаївської міської ради не набрали потрібної кількості голосів за скасування регіональної мови і воеа залишилася.

Варто зазначити, що в рішенні Харківської міськради від 20 серпня 2012 року вказана статистика всеукраїнського перепису населення 2001 року. З огляду на неї, на території Харківської області та в самому Харкові 65,9% від загальної кількості населення визнавали рідною мовою саме російську.

ETKtNQk0r_WCRLps5dU-QZXAq.png

Нагадаємо, 25 травня Харківський окружний адміністративний суд визнав недійсним рішення міської ради про надання російській мові статусу регіональної. Після цього екс-очільник Харкова Михайло Добкін заявив, що міська влада не може і не хоче відстоювати російську мову.

За словами Добкіна, Харків завжди був одним із небагатьох міст, де російська мова як регіональна "трималася" аж до сьогоднішнього дня. Екс-голова Харкова пов'язує це з попередніми чіткими і законними діями міської влади.




Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/

Архип

31 травня 2021, 07:51

Кто вам не даёт общаться на на русском и ли других языках ? Но вы не этого хотите , вы хотите хаоса и лезете в конституцию . Наркоманов Допкиных нужно определить в отстроеные сизо там им будет хорошо я так думаю .

Саша

28 травня 2021, 21:06

Саша, Вам не кто не запрещает общаться на кацапцький мови . Харьков первая столица УКРАИНЫ,и не надо ерунду городить.

Саша

28 травня 2021, 21:00

Пошла кацапцька мова в рашку!!!!!!!!!! Слава Украине!!!!!!!!!!!!

Дед

28 травня 2021, 18:27

Неужели мы хуже чем те-же венгры, конечно русский должен быть ! Сейчас стыдоба, даже настоящего украинского редко услышишь с экрана, все какой-то западнянский диалект.

Ілля Шекшуєв

28 травня 2021, 11:02

весь Харьков за украинский язык и за Украину! Москва нам не нужна как и не нужна она самим россиянам! Москальска собача мова пусть с Добкиным едет в Белгород!

светик

28 травня 2021, 01:31

Харьков за русскии язык

Саша

27 травня 2021, 19:14

Как они задрали с языком, Харьков был,есть и будет русско-говорящим регионом, навсегда!

Ася

27 травня 2021, 18:11

За РУССКИЙ!!!

Олег Харьковский

27 травня 2021, 17:50

При всём уважении к Михаилу Марковичу, но Зеленский приучил нас не верить никому. Он также рьяно рвался отстаивать русский язык, а что теперь. Поэтому, не верю даже на обещания Михаила Марковича.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися