У Харкові "Коксохім" повинен заплатити багатомільйонний штраф

Господарський суд задовольнив позов прокуратури

У Харкові Господарський суд оштрафував коксовий завод "Новомет" на 3,5 млн грн. Про це повідомили у виданні "Суспільне", посилаючись на керівницю Держекоінспекції Харківської області Інесу Сосіну.

Зазначається, що 3 червня суд задовольнив позов прокуратури, згідно з яким завод своїми викидами завдав істотної шкоди екології.

Потрібно розуміти, що "Коксохім" не зобов'язаний виплачувати гроші, поки рішення не вступить в силу. У заводу є 20 днів для подачі апеляційної скарги.

ДОВІДКА. "Коксохім" роками забруднює повітря. Через шкідливі викиди, які нічим не фільтруються, місцеві жителі часто хворіють. Роками місцева влада закривала очі на протиправну діяльність заводу при тому, що він довгий час взагалі працював без документів. Всі кримінальні виробництва і приписи ігнорувалися.

Однак на тлі місцевих виборів про проблему цього підприємства знову заговорили представники влади на всіх рівнях - від міськради до керівників міністерств і народних обранців.

На місці нинішнього коксового заводу була розташована дослідно-експериментальна лабораторія в галузі "Коксохімія" на базі Українського вуглехімічного дослідного інституту за адресою: м. Харків, вул. Карачівське шосе, 44 на площі залягання Новожанівського родовища мінеральної води і Новожанівського родовища - 2 питних і технічних вод. Пізніше майновий комплекс застарів і був визнаний екологічно небезпечним і таким, що підлягає демонтажу.

Втім, у 2004 році на його базі був побудований ПрАТ "Харківський коксовий завод". Чи використовувало підприємство своє обладнання, або наявне старе, невідомо, адже будь-які документи, які б про це свідчили, у підприємства при перевірці виконавчою службою були відсутні.

У серпні 2019 року ПрАТ "Харківський коксовий завод" було ліквідовано. На його місці з'явився ТОВ "Коксовий завод "Новомет". Новий власник також не має будь-яких документів про введення в експлуатацію міжвідомчою комісією об'єктів нерухомості і устаткування з виробництва коксу.




Джерело: https://suspilne.media/
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися