Як отримати соцдопомогу харків'янам пенсійного віку без права на пенсію: умови

Люди пенсійного віку, які не мають права отримувати пенсію, можуть розраховувати на фінансову допомогу. Однак її призначають за певних умов.

Відповідно до діючого законодавства, українці отримують право на пенсію за віком після досягнення 60-річчя. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

При цьому потрібно мати наступний термін страхового стажу: 

  • з 1.01.2022 р. - не менше 29 років; 

  • 1.01.2023 р. - не менше 30 років. 

А для осіб, які досягли 65-річного віку, стаж повинен бути не менше 15 років.   

Якщо у людини немає вказаного страхового стажу, тоді призначається державна соціальна допомога. Така норма прописана в законі України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”.

 Розмір допомоги - 2100 грн на місяць. Її призначають, якщо особа: 

  • досягла 65-річного віку, 

  • не отримує пенсію, 

  • належить до категорії малозабезпечених громадян. 

Щоб отримати  державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, людині, яка досягла пенсійного віку та не має права на пенсію, потрібно звернутися до районного Управління соціального захисту Харкова. 

Розмір державної соціальної допомоги становить різницю між прожитковим мінімумом для сім’ї та середньомісячним сукупним доходом малозабезпеченої сім’ї. Середньомісячний сукупний дохід обчислюється шляхом ділення загальної суми сукупного доходу осіб за визначений період на 6 місяців. 

При нарахування державної соцдопомоги для громадян, які досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату, враховується прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Якщо у таких осіб немає доходу, тоді до середньомісячного сукупного доходу сім’ї їм враховується “0”.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що після деокупації жителі Балаклії на Харківщині почали отримувати пенсії відразу за кілька місяців.



Анна

23 вересня 2022, 14:50

60лет

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися