Результати перевірки якості води в Харкові та області: що виявили

Фахівці перевірили 68 проб водопровідної води на санітарно-хімічні показники

У місті Харкові та Харківській області за період з 4 по 10 жовтня перевірили якість та безпечність питної води з мереж централізованого водопостачання. Було відібрано та проаналізовано 68 проб води на санітарно-хімічні показники та 99 проб на мікробіологічні показники. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ  МОЗ”. 

Фахівці виявили, що всі відібрані проби відповідали вимогам Державних санітарних норм і правил "Показники безпечності та окремі показники якості питної води в період воєнного стану та надзвичайних ситуацій іншого характеру". Документ був затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 квітня 2022 року № 683.

У державній установі нагадали, що можуть виникати об'єктивні причини погіршення якості та безпечності питної води. Це може трапитися через аварії на об’єктах централізованого водопостачання та розподільних мережах, у тому числі й через відсутність електроенергії.

“У таких ситуаціях дуже важливо вберегти себе від кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних з вживанням води”, - зазначили в ДУ “Харківський ОЦКПХ  МОЗ”.

У таких ситуаціях рекомендують використовувати бутильовану воду. Також можна використовувати водопровідну воду, попередньо прокип’ятивши її до утворення бульбашок. Після кип’ятіння воді потрібно дати охолонути та зберігати у чистій закритій ємності. 

Цей метод можна використовувати для знезараження води з будь-яких нецентралізованих джерел водопостачання (шахтних і трубчастих колодязів, підземних природних джерел).

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що станом на 5 жовтня, фахівці перевірили 144 об’єкти централізованого, 534 об’єкти децентралізованого водопостачання та 13 об’єкти водовідведення.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися