У 44 звільнених населених пунктах Харківщини перевірили воду та ґрунт: що виявили

На Харківщині триває робота щодо проведення санітарно-епідеміологічної оцінки деокупованих населених пунктів

У Харківській області фахівці  ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ” шляхом лабораторних досліджень перевірили якість та безпечність питної води та ґрунту в деокупованих населених пунктах. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”. 

Було обстежено 44 населені пункти на територіях Великобурлуцької, Вільхуватської, Роганської, Дергачівської, Вільхівської, Балаклійської, Ізюмської, Золочівської, Чкалівської громад.

Спеціалісти відібрали 73 проби питної води з точок централізованого та нецентралізованого водопостачання. 

Результати показали відхилення від норми у: 

- 20 % зразках централізованого та 58 % нецентралізованого водопостачання за гігієнічними вимогами мікробіологічних показників епідбезпеки;

- 38 % зразках централізованого та 64 % нецентралізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками. 

Відхилення виявили у пробах води, які були відібрані на територіях Великобурлуцької, Роганської, Золочівської, Дергачівської ОТГ.

У держустанові розповіли про ймовірні причини неякісної води. На думку фахівців, до забруднення підземних водоносних горизонтів призводить незадовільний санітарний стан територій, на яких велись бойові дії, та велика кількість опадів. 

Спеціалісти закликають розглядати воду як із джерел нецентралізованого питного водопостачання, так і водопровідну, як потенційно небезпечну. Вживання такої води може призвести до виникнення кишкових інфекційних захворювань та розвитку у дітей воднонітратної метгемоглобінемії.

В зразках ґрунту, відібраних у місцях проведення активних бойових дій, були виявлені перевищення вмісту солей важких металів, зокрема свинцю.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на Харківщині відновили водопостачання у майже 500 звільнених населених пунктах.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися