Жителів Харкова та області попередили про небезпечні горіхи

Афлатоксини викликають рак печінки та легенів, набряк легенів, зниження ваги

Держпродспоживслужба отримала інформаційне повідомлення стосовно виявлення перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів (В1 та сумарної кількості В1, В2, G1 і G2) у бразильському горіху. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області. Інформація надійшла від  системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF). 

Продукт експортувався з Бразилії до України. Експортер: AMENDOPERES LTDA, Brazil; трейдер: ROTTERDAM CUSTOMS SERVICES B.V., Netherland. Одержувач: ТзОВ "КРІОЛІТ-Д", вул. Океанська, 4, м. Дніпро, вага: 25 кг. 

У випадку виявлення вказаного вантажу в обігу, оператори ринку мають звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області чи його структурних підрозділів.

Афлатоксини — смертельно небезпечні мікотоксини стійкі до теплової обробки та не чутливі до органічних розчинників. Викликають рак печінки та легенів, набряк легенів, зниження ваги, конверсію корму, знижує захисні функції організму. При попаданні афлатоксинів у високих дозах в організм смерть настає протягом кількох діб через необоротних уражень печінки.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що Держпродспоживслужба отримала інформаційне повідомлення про виявлення занадто високого вмісту барвника E 124 (Понсо 4 R) у концентрованому напої. Повідомлення надійшло від системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF). Добавка E 124 є сильним алергеном, і може викликати анафілактичний шок, або приступ ядухи в астматиків і людей з неприйняттям аспірину.



Джерело: https://t.me/khdpssgovua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися