Чому в Харкові замість відновлення будинків проєктують нові мікрорайони

Через відсутність житла Харків втрачає спеціалістів

У Харкові чимало проблем, які потребують негайного розв'язання. Одна з них - відновлення пошкоджених та зруйнованих будинків. У місті виконують ремонтні роботи в будинках після ворожих обстрілів, а разом з тим проєктують нові житлові мікрорайони. Портал "Коментарі. Харків" поцікавився в експертів, чому замість масштабної відбудови будинків планується будівництво нових мікрорайонів, там де раніше житлового фонду не було, приміром, на території “Барабашово”. 

Політолог Максим Гончаренко зазначив, що у Харкові багато зруйнованого житла і цю проблему потрібно терміново вирішувати.За його словами багато людей хоче повернутися у місто, однак не мають житла. Ще одна проблема, яка виникає через відсутність умов для проживання - відтік спеціалістів. “Через зруйноване житло люди змушені поїхати, тож місто втрачає спеціалістів. Харків, як одна з найбільш наукових точок України, у короткостроковій перспективі може й витримає внутрішню міграцію, однак у довгостроковій перспективі це може завадити швидкому відновленню та розвитку міста”, - зазначив експерт.

Щодо проєктування нового мікрорайону, приміром, на території “Барабашово”, то, за словами, Максима Гончаренка, це гарна ідея, однак на часі саме відновлення зруйнованого житла, а не будівництво нового. На його думку, це більше частина політичної гри - відбудувати новий, красивий район на руїнах, що допоможе утримувати сильнішу позицію влади у майбутніх виборчих перегонах. За словами експерта, ідея нового будівництва гарна, однак, навряд чи у міста та області зараз знайдуться зайві кошти на реалізацію іміджевого проєкту, який не є першочерговим.

Політичний експерт Юрій Чевордов зазначив, що на часі й відновлення будинків, і проєктування нових мікрорайонів. За його словами, робота щодо відбудови пошкоджених житлових об'єктів у Харкові проводиться. Комісія оцінює технічні можливості відновлення пошкодженого житла та ухвалює рішення про подальші кроки. При цьому в Харкові є житлові об'єкти, які неможливо відбудувати. “Що стосується частини Північної Салтовки, то там нічого відбудовувати. Потрібно проєктувати новий мікрорайон”, - зазначив Юрій Чевордов.

Експерт зауважив, що варто розробити чіткий план відбудови постраждалих будинків та проінформувати містян. Однак, за словами Юрія Чевордова, всі ці дії актуальні за відсутності загострення зі сторони окупантів. А подальші дії російських загарбників спрогнозувати неможливо. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, чи варто забудовувати територію ринку “Барабашово”.



Руслан

9 квітня 2023, 21:00

Выборы?А кого выбирать?Терехова с его поддельниками?С первых дней войны воруют!Микрорайоны...Планы хорошие,-сначала Победа над ватой,потом "разбор полетов" властей города!И лишь после-проекты и планы,но уже без этих воров!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися