Чи варто забудовувати територію ринку “Барабашово”

Висновки про доцільність забудови та пріоритетні об’єкти потрібно робити за підсумками відкритого обговорення

Ринок “Барабашово” перебудують. Такі заяви звучали і від Харківського міського голови Ігоря Терехова, і від міської ради з роз'ясненнями, що саме планують побудувати на території “Барабашово”. Портал "Коментарі. Харків" поцікавився в експертів, чи доцільно перебудовувати ринок і які об'єкти варто там будувати. 

За оцінками експертів, відбудовувати територію потрібно, адже частина ринку зруйнована ворожими обстрілами. Однак виникає питання - що та як будувати. 

Відповідно до роз'яснень міської ради, на території ринку побудують дороги, житлові будинки, соціальну зону, а також науковий чи індустріальний парк. При цьому підприємцям обіцяють збереження усіх робочих місць за рахунок будівництва якісно нового торговельного центру. Тобто, частина території ТЦБ не змінюватиме профіль свого використання.

Політолог Аналітичного центру “Обсерваторія демократії” Антон Авксентьєв зазначив, що, зважаючи на заяви пресслужби “АВЕК” та тональність висловлювань власника ТЦБ Олександра Фельдмана, на цей час у питанні перебудови ринку немає складової політичного конфлікту і, швидше за все, було знайдено певний компроміс.

Однак з точки зору реалізації містобудівної політики, це питання порушує інтереси ширшого кола суб’єктів - підприємців-орендарів та й усіх мешканців сусідніх із ТЦБ мікрорайонів. Відповідно, всі зацікавлені суб’єкти мають право на участь в обговоренні рішення щодо майбутнього території ТЦБ. 

Наразі, відповідні обговорення не проводилися, а, за словами політолога, з відкритих джерел ситуація виглядає так, що міська влада, швидше, ставить перед фактом своїх рішень, ніж організовує відкрите обговорення з залученням усіх сторін.

“Висновки про доцільність забудови та пріоритетні об’єкти мають бути зроблені саме за підсумками відкритого обговорення. Час на це є, зважаючи, що до завершення активної фази війни масштабна реконструкція ринку малоймовірна та занадто ризикована. При цьому через торішні обстріли та припинення діяльності окремих підприємців частина території ТЦБ вже де-факто не функціонує як торговельна зона – ймовірно, це й слугуватиме одним із головних аргументів на користь реконструкції та перепрофілювання”, - зазначив Антон Авксентьєв.

Політолог Максим Гончаренко також висловив думку, що доцільно відбудовувати місця, які постраждали внаслідок російської агресії. Однак питання, якою буде відбудова. За його словами, потрібно відходити від практики попередніх років будівництва “свічок”. Експерт переконаний, що варто проєктувати забудову невеликої поверховості, як у старій Європі. Це має кращий психологічний вплив на містян та підвищує рівень колективної відповідальності за спільне майно.

При цьому, за його словами, ринок “Барабашово” має великий економічний потенціал для міста як у частині отримання податків, так і розвитку туризму. Тож знищувати одну з “фішок” Харкова дуже не обачно. “Якщо забудова буде з урахуванням порад урбаністів та сучасного досвіду, то це буде нормально. Місто зможе зберегти торговельний майданчик та побудувати на території щось нове, що буде корисним для мешканців Харкова”, - зауважив політолог. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на ринку “Барабашово” розпочалася реконструкція.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися