Влада Харкова та області під тотальними перевірками: які порушення виявили

Правовий режим воєнного стану надав багато преференцій для тих, хто хотів би заволодіти бюджетними коштами

Минулого тижня слідчі дії у кабінетах топ посадовців Харківщини проводили детективи НАБУ. Головна причина перевірок - можливе розкрадання гуманітарної допомоги в регіоні.

Однак, як розповіла порталу “Коментарі.Харків” народна депутатка України Вікторія Кінзбурська, це не перша та не єдина перевірка, яку проводять у Харківській області. 

“Знаю про те, що наразі тривають перевірки ДАСУ (аудиторська служба, колишнє добре відоме всім КРУ) і про те, що органи Національної Поліції та Прокуратури спільно з СБУ проводять досудові розслідування на предмет перевірки зловживання службовим становищем ряду посадовців та підрядників у ході відновлювальних робіт об’єктів пошкоджених внаслідок військової агресії РФ (а перевіряти є що, бо резервний фонд у нас в регіоні понад 1,2 млрд грн)”, - зауважила народна обраниця. 

Вікторія Кінзбурська впевнена, що приймати та видавати гуманітарну допомогу населенню однозначно потрібно. Так само як і відновлювати пошкоджене житло та об’єкти інфраструктури. Однак, статус “не на часі” - це доволі зручний щит, яким певні посадовці хотіли б прикритись та щоб до них не виникало питань у профільних органах.

Народна депутатка пояснила, які зловживання та порушення можуть бути: “Правовий режим воєнного стану надав багато преференцій для тих, хто хотів би заволодіти бюджетними коштами. Наприклад, спрощення процедури проведення державних закупівель. Раніше для проведення процедури потрібно було сформувати тендерну пропозицію, провести відповідну процедуру торгів - то зараз достатньо прийняти відповідь на запит щодо цінової пропозиції від майбутнього підрядника і все - новий договір успішно укладено. Не кажу про те, що історія завищення цін на матеріали або обсяги робіт є у всіх 100% виконання договорів, але про конкретні випадки, де експерти встановлювали подекуди завищення цін у рази знаю особисто. Такі справи уже скеровано до суду, наразі триває розгляд”.

Щодо питання отримання та видачі гуманітарної допомоги, то ситуація складніша. Вікторія Кінзбурська пояснила, що приватним юридичним особам на території Харківщини відповідними нормативно-правовими актами дозволено не вести облік благодійної допомоги. При цьому для органів місцевого самоврядування та органів державної влади такий обов’язок ніхто не скасовував. “А це означає, що навіть якщо конкретна територіальна громада дійсно отримала 1000 продуктових наборів ХОВА у березні 2022 і конкретні посадові особи цієї ж громади, ризикуючи власним життям, розвозили таку допомогу. Вони повинні були з кожним отримувачем такої допомоги укласти запис у відповідному Акті приймання-передачі. У таких випадках на шальках терезів балансує здоровий глуз, порятунок життів мешканців прифронтових місцевостей та вимоги чинного законодавства”, - зауважила Вікторія Кінзбурська.

Народна обраниця нагадала, що до деокупації Харківщини в регіоні було дуже гаряче. “І ті посадовці, які поруч з волонтерами благодійних фондів роздавали таку допомогу населенню, але не вели точний облік - це герої чи злодії? Час розсудить”, - впевнена Вікторія Кінзбурська.

Наразі результатів перевірок немає. А, відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

Тож, висновки про порушення в роботі посадовців Харкова та області робити передчасно.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що, яку допомогу відправили у громади Харківської області. 




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися