Харків не готовий до повернення містян: які зміни необхідні

Головною умовою повернення містян експерти називають безпеку

Харківській міський голова Ігор Терехов повідомляв, що харків'яни поступово повертаються в місто. Портал "Коментарі. Харків" поцікавився в експертів, які заходи допоможуть повернути містян та чи готовий Харків до повернення мешканців. 

Депутат Харківської міської ради Олександр Абрамов зазначив, що єдиною і головною умовою для повернення жителів є безпека. Однак поки її неможливо забезпечити на 100%. “Харків завжди буде "на передовій" протистояння України та Росії. Тому до повної нашої перемоги повернення є виключно власним рішенням кожної окремої родини. Головне чітко розуміти - "прильот" може статися у будь-який момент і в будь-яке місце”, - зауважив депутат міськради.

За його словами, місто не готове до повернення харків'ян. “Поки повноцінно не запрацюють дитячі садки, школи, підприємства ні про яку готовність мова не йде. Всі люди, хто сьогодні живе і працює в місті, діють на свій страх і ризик”, - зауважив Олександр Абрамов.

Політолог Світлана Кушнір зазначила, що повернути додому харків'ян допоможе безпека, вигідні умови відновлення міста та високі соціальні гарантії.

“Перше, що переконає містян повертатися в Харків, це безпека. Міська влада і держава мають гарантувати харків'янам безпеку. Друге що може точно зацікавити містян - це розлога, широка й вигідна програма відновлення зруйнованих районів і об'єктів, до якої можуть долучатися люди та заробляти гроші. Третє - високі соціальні гарантії стосовно забезпечення хоча б тимчасовим житлом, тих хто повертається працювати. Можливо надання компенсації за проживання чи оренду”, - зазначила політолог. 

За словами Світлани Кушнір, серед соціальних гарантій також має бути обов'язкове медичне страхування та хороші умови для повернення сімей - місця в дитсадочках і школах.

Щодо готовності міста до повернення жителів, за на думку політологині, потрібно розв'язати чимало проблем. Серед них - налагодити стабільну та ефективну роботу медичної системи, створити достатню кількість робочих місць та гарантувати гідну зарплату. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, які будинки у Харкові відновлюють після обстрілів.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися