Що може змінитися у Харкові з травня

Чого чекати харків'янам після старту виплат компенсацій за зруйноване чи пошкоджене житло

У травні повинна запрацювати програма компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло. Враховуючи, що у Харкові чимало житлових будівель зазнали руйнувань, старт може вплинути на будівельну галузь міста. Журналісти порталу “Коментарі. Харків”, поцікавилися в експертів, яких змін варто чекати після старту виплат компенсацій.

На думку начальника Управління з експлуатації житлового фонду КП "Жилкомсервіс" Василя Буслаєва, початок виплат компенсацій позитивно позначиться на сфері будівництва у Харкові.

“Це сприятиме збільшенню робочих місць, послуг та товарів у будівельній сфері, що, своєю чергою, позитивно позначиться на економічній складовій міста та наповненні бюджету”, - зазначив експерт.

Василь Буслаєв припустив, що виплата компенсацій може прискорити процес завершення будівництва забудовниками, які зупинили роботи з початком бойових дій. “А це, своєю чергою, сприятливо позначиться на загальному стані ринку нерухомості в Харкові, покращить довіру людей до держави та може зумовити підвищення цін на нерухомість”, - зауважив начальник Управління з експлуатації житлового фонду КП "Жилкомсервіс".

За словами експерта, виплата компенсацій однозначно прискорить темпи відновлення житла у Харкові. ”Якщо процес виплати буде юридично врегульований, зрозумілий і доступний більшості громадян, то це однозначно викличе певний бум на проведення будівельних та ремонтних робіт”, - зауважив експерт. 

На його думку, в процесі відновлення і в наступний період до Харкова повернеться значна частина населення, яка сьогодні знаходиться за межами міста, що, знову таки, матиме позитивний вплив на економічну та психологічну складову Харкова. 

Василь Буслаєв наголосив, що одним із головних питань на сьогодні є це сам механізм здійснення цих виплат, щоб люди могли повною мірою реалізувати свої права.

Політолог Максим Гончаренко вбачає можливість реалізувати програму компенсації через видачу житлових сертифікатів. Тобто зобов’язання від держави фінансово компенсувати вартість придбання нового житла, або (у випадку приватних будинків) вартість будівництва.

За словами політолога, виплати компенсацій нададуть можливість багатьом людям нарешті “привести своє життя у норму та знайти новий дім”. Для забудовників це також гарна ініціатива, бо вони фактично отримують велику клієнтську базу, яка гарантовано “буде купувати”.

“З іншого боку, питань більше ніж відповідей. Власним бюджетом буде неможливо забезпечити придбання майже 150 тисяч будинків по всій Україні. Тому залишається спиратися на допомогу міжнародних партнерів. Однак чим більше організацій залучено до такого процесу, тим довше це може тривати. А для людей з надією нарешті отримати дім, який у них вкрала війна, кожен тиждень дорівнює вічності”, - наголосив Максим Гончаренко.

Політолог зазначив, що масштабів грандіозного будівництва на всю Харківщину очікувати не варто. “Не забуваємо, що тривоги все ще лунають, і влучання ракет трапляються. Багато людей тримають в голові питання “а чи не зруйнують росіяни мою домівку на другий день після будівництва”. Це обґрунтовані сумніви і я розумію, чому деякі громадяни вирішують перечекати”, - зауважив експерт. 

Однак, на думку політолога, не варто говорити, що відновлення не буде зовсім. Ремонтні роботи триватимуть, попит на них буде, а виплата компенсацій стимулюватиме ці процеси.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, чому у Харкові проєктують нові мікрорайони замість відновлення пошкоджених будинків.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися