Що буде з тарифами на опалення та гарячу воду у Харкові у 2023 році

Народна депутатка України Вікторія Кінзбурська направила запити щодо дії мораторію на підвищення тарифів у профільний комітет парламенту та міністерство

У Харкові завершився найскладніший за всю історію опалювальний сезон і стартувала підготовка до нового. Журналісти порталу “Коментарі. Харків” звернулися до КП “Харківські теплові мережі” з питанням, чи планується перегляд тарифів на централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання у 2023 році. На компідприємстві розповіли, що 19 серпня 2022 року набрав чинності закон України №2479, яким заборонено підвищення тарифів на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для всіх категорій споживачів. Запроваджений мораторій дії протягом воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, у якому воєнний стан припинено чи скасовано. 

“На сьогодні, відповідно до діючих нормативних документів, КП “Харківські теплові мережі” застосовує до споживачів тарифи, що діяли станом на 24.02.2022”, - повідомили на компідприємстві. 

Журналісти порталу поцікавилися у народної депутатки України Вікторії Кінзбурської, чи планує Верховна Рада України розглядати питання скасування мораторію на підвищення тарифів. Вікторії Кінзбурська направила відповідний запит до Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. У відповіді голова Комітету послався на закон №2479 про заборону підвищення тарифів на тепло та гарячу воду. У Комітеті зазначили, що суб'єктам господарювання, які здійснюють виробництво, транспортування, а також постачання тепла та гарячої води, щодо яких запроваджено мораторій, компенсується заборгованість з різниці в тарифах.

Також у відповіді вказано, що на території України діє воєнний стан, запроваджений відповідним законом від 24 лютого 2022 року. 

“Частиною першою ст. 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи”, - зазначили у Комітеті.

Тож, фактично вартість опалення та гарячої води не має підвищуватися ще протягом 6 місяців після скасування воєнного стану в Україні, і закон не має зворотної дії в часі. 

На запит Вікторії Кінзбурської до Міністерства енергетики України щодо ймовірного перегляду мораторію на підвищення тарифів розповіли про особливості регулювання ринку газу у воєнний час. 

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 № 812 “Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам” визначено обсяги та умови придбання газу для виробництва теплової енергії, щоб опалювати приміщення та постачати гарячу воду. 

Згідно із прийнятими постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.2023 № 277 Положення діє до 30 квітня 2023 року. На умовах Положення Мінінфраструктури затверджує фіксовані обсяги природного газу окремо для виробників теплової енергії, а також для ОСББ, ЖБК, управителів багатоквартирних будинків (за їх заявою). 

Наразі Міненерго опрацьовує проєкт постанови уряду який, зокрема, передбачає продовження дії Положення до 31 березня 2024 року.

Спираючись на відповіді профільного комітету та міністерства можна припустити, що перегляду тарифів на тепло та гарячу воду найближчим часом не буде, адже поки триває воєнний стан і 6 місяців після його скасування вартість комунальних послуг змінювати не можна. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що відбуватиметься з тарифами на холодну воду в Харкові.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися