Наслідки аварії на ЧАЕС: які виплати отримують харків'яни

У Харкові на обліку перебуває 4,7 тис. осіб, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи

26 квітня в Україні відзначається Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради. 

Цього дня в 1986 році на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася аварія. Вона вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічними збитками.

Від променевої хвороби різного ступеня важкості постраждали понад 100 тис. осіб, а 30-кілометрова зона навколо станції вже понад 30 років залишається безлюдною. 

В Обласному клінічному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення розповіли, що станом на 1 квітня в Харкові перебуває на обліку  4,7 тис. осіб, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, у тому числі 4,2 тис. дорослих та 542 дитини. Серед дорослих зареєстровано 3068 ліквідаторів наслідків аварії, 547 евакуйованих з зони відчуження і 501 переселенець з забруднених територій. Інвалідність у зв’язку з аварією на ЧАЕС мають 2,2 тис. дорослих.

Постраждалі отримують компенсаційні виплати та допомоги, а саме: 

  • компенсація 50% (25%) відсотків вартості харчових продуктів за медичними (фізіологічними) нормами, встановленими МОЗ України. Таку компенсацію отримують громадяни, віднесені до категорій 1 та 2 постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи;

  • одноразова компенсація учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які стали особами з інвалідністю внаслідок катастрофи;

  • одноразова компенсація сім’ям, які втратили годувальника з-поміж осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії, смерть яких пов’язана з катастрофою;

  • щорічна допомога на оздоровлення;

  • грошова компенсація замість путівки громадянам, віднесеним до категорії 1 постраждалих внаслідок катастрофи;

  • компенсація проїзду один раз на рік до будь-якого населеного пункту України та назад автомобільним, повітряним, залізничним або водним транспортом особам, віднесеним до категорій 1 та 2 постраждалих;

  •  оплата додаткової відпустки (14 робочих/16 календарних) днів громадянам, віднесеним до категорій 1 та 2 постраждалих. 

У міській раді повідомили, що в Основ’янському районі у 2023 році було нараховано та профінансовано компенсаційні виплати на загальну суму майже 3,3 млн грн.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, де у Харківській області громадянам надають спеціальну допомогу.




Джерело: https://t.me/citykharkivua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися