У водоканалі Харкова розповіли, коли можна не платити за воду

Як нараховується оплата постачання холодної води та водовідведення у квартирах, не обладнаних приладами обліку, у яких мешканці не проживають?

Нарахування за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення за адресами споживачів послуг за відсутності вузлів розподільчого обліку води (квартирних приладів обліку води) проводяться згідно з нормами, встановленими рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради та затвердженими тарифами з урахуванням кількості зареєстрованих осіб. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію КП "Харківводоканал".

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" від 09.11.2017 № 2189-VIII (введено в дію з 01.05.2019) (далі - Закон) та згідно з п.п. 7 п. 45 Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690, споживач має право на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договору про надання комунальних послуг.

За наявності встановлених квартирних приладів обліку води за адресами споживачів, нарахування за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення проводяться відповідно до фактичного водоспоживання згідно з їх показаннями.

Водночас слід зазначити, що нарахування плати за абонентське обслуговування є обов’язковим платежем для всіх споживачів, не залежать від обсягів споживання послуг та не підлягає перерахунку, навіть за відсутності споживача за місцем реєстрації.

Рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 08.06.2022 № 163 мешканці міста Харкова звільнені від сплати житлово – комунальних послуг, які надавались містом в період з 24 лютого 2022 року до 31 травня 2022 року Комунальні підприємства зробили відповідні перерахунки нарахувань.

Справка. Згідно з п. 11 ч. 1 статті 1 Закону (в редакції Закону України від 30.03.2020 № 540-IX) плата за абонентське обслуговування - платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (далі - індивідуальний договір), що включає витрати виконавця,пов’язані з проведенням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача), крім випадків, визначених цим Законом, а також за виконання  інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

На Харківщині винайшли нову роботизовану машину: кому вона стане у нагоді

Начальник Харківської ОВА 19 травня з робочим візитом відвідав Балаклійську громаду та оглянув машину, яку розробили харківські інженери для знищення ворожої вибухівки. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ХОВА.

Як зазначив Олег Синєгубов, станом на сьогодні населені пункти Ізюмського району мають щільну засміченість вибухонебезпечними предметами.

За словами начальника ХОВА, сапери щодня працюють над знешкодженням ворожої вибухівки і метр за метром зачищують деокуповані території.

"Аби допомогти піротехнікам, кілька підприємств регіону спільно з обласною військовою адміністрацією, ДСНС, волонтерами та громадськими організаціями об'єдналися і створили машину для розмінування. Поки що цей механізм відтворений у єдиному екземплярі, але вже працює і показує ефективність. Ймовірно, у подальшому він отримає сертифікацію і буде запущений у серійне виробництво, що значно пришвидшить процес розмінування територій області. Пишаємося нашими захисниками, рятувальниками, саперами, винахідниками, волонтерами, людьми, які об'єднуються і спільно працюють на перемогу", – сказав Олег Синєгубов.

Як розповів керівник групи управління розмінуванням у Харківській області Максим Мельник, найбільш забрудненими вибухонебезпечними предметами є території, де проходила лінія бойових зіткнень із ворогом.

За його словами, експериментальна протимінна машина має натискний принцип дії. Вона здатна знешкодити як протитанкову, так і протипіхотну міни, а також так звані "розтяжки".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися