Харків'янам варто готуватися до підвищення цін: що подорожчає

Експерти прогнозують підвищення цін на 5-15%

В Україні зросли ціни на електроенергію та пальне, що, на думку експертів, позначиться на вартості товарів та послуг. Портал "Коментарі. Харків" дізнався, на скільки зросте у Харкові вартість товарів і послуг та як уповільнити ріст цін. 

Політолог Максим Гончаренко зазначив, що подорожчання електроенергії та пального призводить до підвищення витрат підприємців - як на утримання приміщень для ведення бізнесу, так і закупівель. “Кожне підвищення тарифів збільшує суму в чеку для покупця, адже ціни на пальне відіб'ються на вартості послуг постачальників товару та перевізників. А через нові тарифи на електроенергію, приміром, власники магазинів більше платитимуть за освітлення, роботу холодильної та іншої техніки”, - зазначив експерт. 

Головна проблема, на думку політолога, полягає у відсутності аналогічної тенденції із зарплатами та соціальними виплатами. “Тому люди зможуть дозволити собі все менше товарів. Питання тільки у тому "куди ще менше", - зазначив Максим Гончаренко.

За його словами, нові ціни на електроенергію та пальне вплинуть майже на всі сфери. “Від сільського господарства, де треба утримувати зерносховища та заправляти техніку, до сфери послуг, де треба робити закупівля чи, банально, освітлювати приміщення. Від промисловості до торгівлі. Від пасажирських перевезень до манікюрних салонів. Бо важко знайти галузь, яка залишиться осторонь”, - переконаний експерт.

На думку політолога, уповільнити зростання цін можна. Серед основних варіантів - запровадження механізму пільг для бізнесу, періоду “комунальних канікул”, щоб заклад зміг вийти на рівень стабільного прибутку. Також, на думку Максима Гончаренка, за комунальні платежі, першочергово, може домовлятися влада на місцях. “Якщо подумати, таких варіантів багато. Питання лише у тому, чи є політична воля на їх реалізацію”, - переконаний політолог.

Політичний експерт Юрій Чевордов підтвердив думку про подорожчання більшості товарів та послуг, "адже ціна електроенергії та палива - це важливі складові витрат на виробництво та реалізацію практичних всіх типів товарів”.

“Подорожчають продукти. Це найважливіше. Якщо без придбання побутових товарів якось можна обійтися, то без продуктів обійтися не можна. Насамперед подорожчає хліб. Вплинуть нові тарифи також на вартість виробництва м'ясо-молочної продукції та всього іншого. Якщо говорити у відсотках, то це залежить від того, яких обсягів електроенергії насамперед вимагає виробництво тих чи інших продуктів. Думаю, це буде десь від 5% до 15%”, - зазначив Юрій Чевордов.

На переконання експерта, необхідно індексувати зарплати та пенсії, особливо пенсії. “Пенсіонер – це заручник держави. Він не може піти влаштуватися на другу і третю роботу, щоб жити краще. Він може лише розраховувати на те, що отримує від держави. І потрібно встановити справжній прожитковий мінімум, щоб він відображав реальну вартість споживчого кошика, а не фантазії людей, які його складають”, - наголосив Юрій Чевордов.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові обговорили шляхи розвитку бізнесу.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися