«Лікар запитала прямо: чи є гроші лікуватися»: як у Харківській області лікують від коронавірусу

Губернатор Олексій Кучер запевняв, що лікувати хворих коронавірусом будуть за державний рахунок, однак для жителів області лікування обходиться в 3-4 тис. грн

Незважаючи на те, що голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер запевняв, що лікувати хворих коронавірусом будуть за державний рахунок, на практиці все відбувається інакше. За словами самих пацієнтів, один день в обласній інфекційній лікарні обходиться від 1,5 тис. до 3-4 тисяч гривень в залежності від тяжкості захворювання.

"Якщо лікування безкоштовне, те, що у них є, але воно навряд чи допоможе. А саме антибіотик - Цефтріаксон, противірусне та Амброксол. Все, більше безплатного нічого немає, - розповів медик, у якого діагностували коронавірус. - Мені давали спочатку місцеве лікування, але толку нуль, температура і задишка трималася. Лікар запитала прямо, чи є гроші лікуватися, і зробити томографію. На томографії видно процес повністю і вже з двох сторін. Звичайно, жити захочеш, будуть і гроші. Мені призначили 3 антибіотики та іншу медикаментозну терапію. В день 1,5 тисячі гривень чисто на ліки".

Він додав, що умови, в яких лікують пацієнтів, також залишають бажати кращого. Причому мова йде не тільки про пацієнтів, але і медперсонал.

"Води гарячої немає, розігріти їжу ніде. Ліжка моторошні. А також є цілий ряд інших проблем. Тут великий кадровий дефіцит, зокрема середнього медичного персоналу. Одна медсестра може бути на два відділення. Через це вони можуть плутати призначення, забувати, пропускати щось з призначень. Я лежу тут майже два тижні і кожен день ходжу сам нагадую, що мені треба колоти і які крапельниці треба ставити, тому що є препарати, які потрібно чітко по часу колоти, але це ніяк не виходить", - зазначив медик.

За його словами, у лікарні є проблеми і з забезпеченням медперсоналу необхідним.

"Правила асептики і антисептики тут постійно порушуються, тому що персонал працює на знос і їх можна зрозуміти, але від цього ж залежить стан пацієнтів. У них просто не вистачає рук і сил, - каже пацієнт Харківської обласної інфекційної лікарні. - Я не звинувачую їх, тому що вони не залізні і людей просто обдурили. 300% доплати? Немає. Засоби індивідуального захисту? У них ніякі. Костюми не завжди, як і респіратор, а просто звичайна маска".

Про те, що лікарня переповнена і персоналу не вистачає, кажуть і самі медики. За словами анестезіолога Харківської обласної дитячої інфекційної лікарні Володимира Корсунова, персонал вже просто втомився від великого обсягу навантаження.

"Я не можу сказати про всю лікарні. Я консультую виключно реанімації обласної інфекційної лікарні. У реанімації щодоби знаходиться від 9 до 12 пацієнтів, при тому, що штат реанімації розрахований на 6 ліжок, - пояснює Володимир Корсунов, передає UA:Харків. - Крім того, щоб працювати в реанімації, черговий лікар повинен оглядати хворих у приймальному відділенні. Приїхала швидка привезла важкого хворого, він повинен вийти з реанімації, прийти подивитися хворого тут. Він повинен оглядати хворих, стан яких погіршився, які знаходяться не в реанімації, а в інших відділеннях. Він не може зосередитися і виконувати компетентно і професійно свої функції при такому великому навантаженні. Це триває не один тиждень поспіль".

Медик впевнений, що налагодити ситуацію можна лише двома шляхами – або доукомплектувати цю лікарню достатньою кількістю фахівців, які будуть виконувати свої обов'язки, або починати відкривати інші лікарні і направляти потік пацієнтів туди, де є місця, свої анестезіологи, медсестри-анестезистки, профільні лікарі.

"Умови праці стали значно складніші і небезпечніші. Самі бачите, завідувач реанімаційним відділенням обласної інфекційної лікарні захворів. І будуть хворіти лікарі, на жаль, тому що ставлення до них з боку влади таке, як до рабів", - резюмував Володимир Корсунков.

За даними директора Харківської обласної інфекційної лікарні Павла Нартова, на 13 травня в лікувальному закладі перебувало 199 пацієнтів з підозрою на коронавірус і вже підтвердженим діагнозом.

Нагадаємо, на ранок 14 травня в Харківській області діагноз "коронавірус" підтверджений у 713 осіб. З таким показником регіон займає 9 місце по чисельності захворілих серед усіх областей України.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися