У Харкові та області дорожчають продукти: подробиці

У 2023 році найбільше зросли в ціні овочі

За перше півріччя 2023 року індекс споживчих цін у Харківській області збільшився на 4,7%. Загалом Харчові продукти та безалкогольні напої подорожчали на 6,1%. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління статистики у Харківській області.

За пів року у Харківській області найбільше здорожчали: 

  • овочі - на 44,2%,

  • фрукти - на 17,3%,

  • м'ясо та м'ясопродукти - на 12,3%.

Також було зафіксоване зниження цін на деякі продукти. Так, подешевшали: 

  • яйця - на 26,6%, 

  • олія соняшникова -  на 5,2%.

Серед інших товарів та послуг значно зросла вартість електроенергії - на 69,7%, домашній текстиль - на 15,1%, купівля транспортних засобів - на 13,8%.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що харків'янам варто готуватися до підвищення цін на майже всі товари та послуги. В Україні зросли ціни на електроенергію та пальне, що, на думку експертів, позначиться на вартості товарів та послуг. Політолог Максим Гончаренко зазначив, що подорожчання електроенергії та пального призводить до підвищення витрат підприємців - як на утримання приміщень для ведення бізнесу, так і закупівель.

Головна проблема, на думку політолога, полягає у відсутності аналогічної тенденції із зарплатами та соціальними виплатами.

Політичний експерт Юрій Чевордов підтвердив думку про подорожчання більшості товарів та послуг, "адже ціна електроенергії та палива - це важливі складові витрат на виробництво та реалізацію практичних всіх типів товарів”.

Варто зазначити, ціни на пальне в Харківській області продовжують зростати. 




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися