Харчові продукти у Харкові та області перевірили на наявність радіації: що виявили

Перевірили вміст радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 у харчових продуктах

Спеціалісти лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ” за минулий період 2023 року провели 90 досліджень спектрометричним методом харчових продуктів, повідомляють "Коментарі. Харків".

У держустанові розповіли, що радіаційно-дозиметричний контроль харчових продуктів проводиться за наступними параметрами - питома активність техногенних радіонуклідів, що містяться в них, а саме: цезію-137 та стронцію-90. В основу регламентації допустимих рівнів їхнього вмісту покладено неперевищення створюваної ними річної дози опромінення 1 мЗв.

За результатами перевірок було виявлено, що перевищень вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 в досліджених зразках не встановлено.

У держустанові зазначили, що понад 70% природної радіації, що накопичується людиною, припадає саме на харчові продукти та воду. Вченими доведено, що шкода від вживання харчових продуктів, у яких вміст радіонуклідів перевищує допустимі рівні, більша, ніж від зовнішнього випромінювання.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що за перше півріччя 2023 року індекс споживчих цін у Харківській області збільшився на 4,7%. Загалом Харчові продукти та безалкогольні напої подорожчали на 6,1%. За пів року у Харківській області найбільше здорожчали:  овочі - на 44,2%, фрукти - на 17,3%, м'ясо та м'ясопродукти - на 12,3%.

Також було зафіксоване зниження цін на деякі продукти. Так, подешевшали:  яйця - на 26,6%,  олія соняшникова -  на 5,2%. Серед інших товарів та послуг значно зросла вартість електроенергії - на 69,7%, домашній текстиль - на 15,1%, купівля транспортних засобів - на 13,8%.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися