У Харкові та області перевірили харчові продукти: що виявили

Харчові продукти перевірили на вміст радіації

У Харкові та області перевірили харчові продукти на вміст радіонуклідів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”.

У держустанові розповіли, що людина може зазнати опромінення радіоактивними речовинами через повітря, яким дихає чи продуктами, які вживає. Зменшити ймовірність потрапляння радіонуклідів в організм з їжею можна досягти шляхом зменшення їх кількості у харчових продуктах. Це можна зробити за допомогою різних технологічних та кулінарних обробок. Приміром, ретельно помивши чи почистивши овочі та фрукти, можна видалити від 20 до 60% радіонуклідів. А при технологічній переробці фруктів і овочів вміст стронцію-90 у готовому продукті зменшується в 6 разів порівняно з сировиною.

Фахівці лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів держустанови за поточний період 2023 року провели спектрометричні дослідження 119 зразків харчових продуктів. За результатами перевірок повідомили, що перевищень вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90  в досліджених зразках виявлено не було.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області у жінки видалили з ока дирофілярію розміром 8,5 см. У серпні поточного року в м. Мерефа Харківського району виявили випадок дирофіляріозу у жінки 1956 року народження. Хвора звернулася за медичною допомогою до закладу охорони здоров'я. Вона скаржилася на почервоніння лівого ока, відчуття болі та наявності стороннього тіла в оці. У цей же день хвору, після обстеження, прооперували. У ході операції виявили нематоду, яка визначена в бактеріологічній лабораторії, як дирофілярія розміром 8,5 см.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися