На Харківщині виявили небезпечне захворювання: що відомо

Клінічні прояви хвороби можуть проявлятися у будь-який період року

У Харківській області у жінки видалили з ока дирофілярію розміром 8,5 см. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”.

У держустанові повідомили, що у серпні поточного року в м. Мерефа Харківського району виявили випадок дирофіляріозу у жінки 1956 року народження. Хвора звернулася за медичною допомогою до закладу охорони здоров'я. Вона скаржилася на почервоніння лівого ока, відчуття болі та наявності стороннього тіла в оці. У цей же день хвору, після обстеження, прооперували. У ході операції виявили нематоду, яка визначена в бактеріологічній лабораторії, як дирофілярія розміром 8,5 см.

В осередку, за місцем проживання хворої, спеціалісти провели епідеміологічне та ентомологічне обстеження та запровадили комплекс протиепідемічних заходів.

У держустанові нагадали, що дирофіляріоз – трансмісивне паразитарне захворювання. Воно передається через укуси кровосисних комах, здебільшого комарів. Зараження дирофіляріозом відбувається у період активного нападу комах (травень-жовтень місяці), під час укусу яких в організм людини потрапляють личинки паразита, які повільно ростуть. У зв’язку з цим клінічні прояви хвороби можуть проявлятися у будь-який період року.

Мешканцям Харківщини дали поради, як запобігти зараженню дирофіляріозом. Для цього необхідно:

  • використовувати репеленти для індивідуального захисту від нападу комарів;

  • знищувати комарів у місцях їх виплоду, помешканнях, тваринницьких приміщеннях;

  • проводити засітчування вікон та дверей для запобігання проникненню комарів у приміщення;

  • обмежувати прогулянки тварин у вечірній час;

  • попереджувати виплід комарів шляхом осушення підвалів, не допускати зберігання води в діжках та інших відкритих ємностях понад 7-10 днів.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про проведення перевірок умов проживання ВПО.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися