На Харківщині звернулися до підприємців та нагадали про штрафи

За порушення чинного законодавства передбачені штрафні санкції

У Наталинській сільській раді звернулися до підприємців та поінформували щодо наполегливої вимоги розміщення всіх вивісок, табличок, плакатів та іншої зовнішньої інформації на території громади українською мовою. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Наталинської громади.

Підприємцям нагадали, що відповідно до українського законодавства, українською мовою треба не лише обслуговувати клієнтів, а й вести документообіг, комунікації, оформляти трудові відносини. Можна дублювати інформацію на інших мовах, але основна мова обслуговування - українська. Якщо клієнт попросить, його персонально можна обслуговувати іншою мовою, прийнятною для сторін.

Також цінники, інструкції, технічні характеристики, маркування, квитки, меню мають бути українською мовою. Однак дозволяється дублювання інформації будь-якою іншою мовою.

“Важливо, щоб обсяг інформації українською був не менше, ніж інформації іншою мовою”, - наголосили у селищній раді..

При цьому і будь-яка інша зовнішня текстова, візуальна та звукова інформація про товари, роботи, послуги, яка містить публічну пропозицію укласти договір, має бути державною мовою. За законом обов'язково вести українською мовою документообіг, ділове листування та звітність.

За порушення чинного законодавства передбачені штрафні санкції. При цьому порушників штрафують не відразу. При першому зверненні мовний омбудсмен або його представник повинен скласти акт про результати здійснення контролю, оголосити попередження і вимагати усунути порушення протягом 30 днів з дати складання акта.

А от при повторному порушенні протягом року складають протокол і накладають штраф — 5100–6800 грн (це 300–400 НМДГ) (ст. 57 ЗУ № 2704).

Справа про накладення штрафу розглядається за участю представника підприємства-“порушника”.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що жителів Харківщини штрафуватимуть за порушення заборон.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися